A gazdagok húzhatják mélybe az amerikai gazdaságot?

befektetés siker luxus gazdagság hangulat
Vágólapra másolva!
A részvénypiaci eladási hullám súlyos következményekkel járhat idén az amerikai gazdaságra nézve. A Goldman Sachs szerint ugyanis előfordulhat, hogy a gazdag amerikai háztartások fogyasztása visszaesik, ami igen negatív hatással lehet a gazdaság egészére.
Vágólapra másolva!

A részvényárfolyamok csökkenése akár egy fél százalékponttal is visszafoghatja az USA gazdasági növekedését 2019-ben – mondják a Goldman Sachs elemzői. Ha pedig összességében is beszűkül a pénzügyi környezet, akkor 1 százalékos negatív hatás is összejöhet – idézi a Bloomberg a bank elemzőjét, Daan Struyvent.

A szakember még októberben jelezte, a 2017-ben és 2018 elején tapasztalt részvénypiaci emelkedésből adódó vagyonhatás várhatóan igen erősen romlani fog a következő időszakban.

A háttérben pedig az áll, hogy a lakossági szereplők, kiemelten pedig a vagyonos háztartások, rendre kevesebbet fogyasztanak, ha a részvényárfolyamok csökkennek. Ez az összefüggés pedig az elmúlt évtizedekben folyamatosan erősödött, és ma ott tartunk, hogy

1 százalék esés az árfolyamokban háromszor akkora hatást vált ki a leggazdagabb 10 százalék körében, mint az 1980-as évek végén.

Struyven azonban kiemelte, ez a hatás egyharmaddal magasabb a gazdagok körében, mint a vagyoni szempontból alsó 50 százalék esetében. Ennek hátterében egyszerűen az áll, hogy minél magasabb egy háztartás jövedelme, átlagosan annál nagyobb a részvénykitettsége is.

A részvénypiac mozgása erős hatással van a gazdagok vásárlásaira is Forrás: 123rf.com

Ami itt fontos, hogy a részvénypiaci árfolyamcsökkenések vagyonhatása egyáltalán nem csupán a részvénypiaci befektetési étvágyra koncentrálódik, hanem kimutathatóan eléri a vagyonosabb háztartások költéseit is, különösen a luxusjavak területén – tette hozzá a közgazdász.

Az elemző a jelentésében például kimutatta, az ékszerekre költött összegek erős összefüggést mutatnak a részvénypiac alakulásával.

Hozzátette, az 1995 óta elérhető adatok alapján igen komoly összefüggés mutatható ki a részvénypiac teljesítménye és a luxuskiadások között. Következésképpen, ha a részvényárfolyamok elmozdulnak, jól láthatóan elmozdul a kereslet olyan termékek iránt is, mint például az ékszerek, a karórák, a szabadidős célokra szánt hajók vagy a magánrepülőgépek. Ez pedig igen fontos tényező egy olyan gazdaságban, melynek növekedését jelentős részben a belső kereslet hajtja.