Átfogó támadás indult az online szerencsejáték ellen az USA-ban

Sportfogadás, Las Vegas
LAS VEGAS, NV - FEBRUARY 02: The betting line and some of the nearly 400 proposition bets for Super Bowl 50 between the Carolina Panthers and the Denver Broncos are displayed at the Race & Sports SuperBook at the Westgate Las Vegas Resort & Casino on February 2, 2016 in Las Vegas, Nevada. The newly renovated sports book has the world's largest indoor LED video wall with 4,488 square feet of HD video screens measuring 240 feet wide and 20 feet tall. Ethan Miller/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Az amerikai igazságügyi hivatal átértelmezett egy 1961-es törvényt, miszerint tilos az Egyesült Államokban az online sportfogadás. Jelenlegi álláspontjuk szerint - amelynek éppen az ellenkezőjét állították még 2011-ben - nemcsak a sportfogadás, de a szerencsejáték minden formája tilos az interneten.
Vágólapra másolva!

A sportfogadás betiltására vonatkozó szabályt még a hatvanas évek elején hozták annak érdekében, hogy megnehezítsék a bűnszervezetek dolgát, amelyek gyakran a szerencsejátékokon keresztül mosták tisztára a pénzt.

A Federal Wire Act nevű törvényt 1961-ben fogadta el a kongresszus, majd 1992-ben a Professional and Amateur Sports Protection Act keretein belül az amatőr sportokra is kiterjesztették az abban foglalt tiltást.

Az internet elterjedésével megszületett az Unlawful Internet Gambling Enforcement Act (2006) is, amely az online fogadásokról rendelkezett. Ez a törvény nemcsak a fogadókra vonatkozott, hanem tiltotta azoknak a pénzügyi közvetítőknek az ilyen jellegű tevékenységét is, akik engedélyezték a szerencsejátékkal összefüggő tranzakciók lebonyolítását.

illusztráció Forrás: AFP/2016 Getty Images/Ethan Miller

Régóta megy viszont a vita arról, hogy az említett törvények és törvénykiegészítések csak a sportfogadásra, vagy mindenféle online szerencsejátékra vonatkoznak. Az amerikai igazságügyi minisztérium 2011-es, 23 oldalas álláspontja szerint a törvények csak a fizikai és online sportfogadásra vonatkoztak.

Ezután néhány állam elkezdett online lottót árulni, valamint több kaszinó is indított internetes szolgáltatást.

Most viszont minden változik, hiszen az amerikai igazságügyi minisztérium módosította a 2011-ben kialakított véleményét. Most már úgy gondolják, hogy a tiltás nemcsak az online sportfogadásra, hanem az összes online szerencsejátékra vonatkozik.

A Sheldon Adelson kaszinótulajdonos és dollármilliárdos által vezetett csoport már 2017 óta próbálkozik azzal, hogy meggyőzze az igazságügyi minisztériumot: az online szerencsejáték minden formáját be kell tiltani. Úgy tűnik ez most sikerült. Az igazságügyi minisztérium véleményének ellenére a közeljövőben minden bizonnyal több bíróságon is megfogják támadni a döntést.