Veszélyes konyhai eszközt vontak ki a forgalomból

konyha
Vágólapra másolva!
Az előírt határértéket nagymértékben meghaladó primer aromás aminok kioldódását mérte a lengyel hatóság egy, a KIK áruházakban forgalmazott, Bangladesből származó merőkanálból. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) is figyelmeztetést adott ki.
Vágólapra másolva!

A veszélyes termék Németországon keresztül érkezett az Európai Unió piacára, és több mint tíz tagállamba eljutott.

Magyarországra Szlovákiából és Németországból is szállítottak az árucikkből – jelzi a Nébih a honlapján olvasható felhívásában.

A termék adatai:

  • Megnevezése: HOME&DINER merőkanál (Soup ladle Home & Diner Suppenkelle)
  • Tételszám: P68360-1082779
  • Magyar címzett: KIK Textil és Non-Food Kft.RASFF
  • referenciaszám: 2018.3336

A vonatkozó Bizottsági rendelet alapján a primer aromás aminok specifikus kioldódási határértéke 0,01 mg/kg, ezzel szemben a vizsgált eszközben – a határértéket sokszorosan meghaladó – 1,622 mg/kg-ot mértek.

A toxikológiai értékelés alapján,

a termék rendeltetésszerű használata során az emberi egészségre veszélyes mennyiségű, úgynevezett primer aromás aminok oldódhatnak ki.

Forrás: nebih.gov.hu

A hatóságok nem először találkoznak ezzel a termékcsaláddal kapcsolatos problémával, korábban formaldehid oldódott ki ugyanezen márkájú tálakból.

A KIK már levette a problémás terméket a polcokról, így az kereskedelmi forgalomban már nem elérhető. A Nébih ugyanakkor azt kéri a fogyasztóktól, aki megvásárolta a merőkanalat, semmiképp

ne használja azt.

A hivatal tájékoztatása szerint, a primer aromás aminok (PAA) közé tartozó vegyületek egy része rákkeltő, másik részük pedig feltehetően rákkeltő hatású, ugyanakkor több PAA vegyület esetében nem merült fel aggály a karcinogén hatás kapcsán.