Fed-elnök: folytatódik az amerikai gazdasági növekedés

Horizontal Jerome Powell, nominee to be chairman of the Federal Reserve Board of Governors, testifies during his confirmation hearing before the Senate Banking, Housing and Urban Affairs Committee on Capitol Hill in Washington, DC, November 28, 2017. / AF
Jerome Powell, a Fed új elnöke
Vágólapra másolva!
Az amerikai Fed elnöke nem számít recesszióra az idén, az amerikai gazdaság növekedése azonban lassul tavalyhoz képest és egyelőre valószínűleg nem kell számítani újabb kamatemelésre.
Vágólapra másolva!

Jerome Powell, csütörtök késő este egy washingtoni fórumon arról beszélt, hogy recessziót általában két tényező vált ki, az infláció növekedése és egy eszközbuborék kipattanása. Ez most nem áll fenn – jegyezte meg.

Jerome Powell, a Fed elnöke Forrás: AFP/Saul Loeb

Egyben úgy fogalmazott, hogy "türelmesek" a kamatemeléssel kapcsolatban. Megfigyelők szerint ez a kijelentés azt jelenti, hogy a Fed kivár, egyelőre nem tervez kamatemelést, de nem is mondott le róla.

A Fed decemberben 25 bázisponttal, 2,25-2,50 százalékra emelte az irányadó kamatsávot.

Az ülés hét közepén ismertetett jegyzőkönyve szerint azonban "néhányan" a kamatemelés ellen szóltak.

A Fed a decemberi kamatemelő döntés indoklásában mérsékelte gazdasági növekedési prognózisát és inflációs várakozását, valamint enyhített a korábban jelzett monetáris szigorítási pálya meredekségén, a korábbi három helyett inkább két idei kamatemelést valószínűsítve.

Decemberi ülésén a 2018. évi GDP-növekedési prognózisát 3,0 százalékra csökkentette a szeptemberben jelzett 3,1 százalékról, a 2019. évit pedig 2,3 százalékra 2,5 százalékról.

A 2018. évi és a 2019. évi inflációs várakozását 1,9 százalékra csökkentette 2,1 és 2,0 százalékról a Fed, az elkövetkező két évit pedig meghagyta 2,1 százalékon.