A vegán tej a jó választás a környezetvédelem szempontjából

zabtej A legfinomabb tejalternatívák müzlis reggelikhez
Vágólapra másolva!
A vegán élelmiszerek népszerűsége továbbra is nagymértékben növekszik, különösen a januári időszakban, mivel sokan az új év után próbálják ki a tehéntej alternatíváit. Tanulmányok alátámasztják, hogy a vegán tejek – vagyis a zab, a szója, a mandula és társai – előállításakor sokkal kevesebb üvegházhatású gázt bocsátnak ki.
Vágólapra másolva!

Egy pohár tehéntej előállításánál háromszor annyi üvegházhatást okozó gázt bocsátanak ki, mint bármelyik alternatív tej előállításakor – állítja az Oxfordi Egyetem tanulmánya.

A földhasználatot tekintve a különbség még szembetűnőbb.

Ahhoz, hogy egy éven keresztül minden nap egy pohár tejet előállítsanak, 650 négyzetméter fűterületre van szükség – ez két teniszpálya nagysága –, tízszer annyi, mint ami egy pohár zabtejhez szükséges.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Ugyanakkor a mandulatejhez sokkal több vízre van szükség, mint a szója- vagy zabtejhez: egy pohár mandulatejhez 74 liter tiszta víz kell, ugyanakkor egy pohár rizstejnek is nagy a vízigénye, 54 liter víz kell hozzá. De ez a két alternatív tej még mindig kevesebb vizet használ fel, mint a tehéntej.

Az emberi termelésből származó üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának egynegyedét az élelmiszertermelés teszi ki.

A kutatás során azt is megállapították, hogy a hús és egyéb állati termékek felelősek a legtöbb élelmiszerrel kapcsolatos üvegházhatású gázkibocsátásért – áll Dr. Joseph Poore tanulmányában.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Az emberek hajlamosak alábecsülni az élelmiszerekből származó üvegházhatást okozó gázok kibocsátását, és ez alól a tejipar sem kivétel – foglalta össze Dr. Adrian Camilleri, a Sydneyi Műszaki Egyetem pszichológusa a BBC-nek.

A piackutatások szerint az alternatív tejek értékesítése gyorsabban nő az Egyesült Királyságban, mint a hagyományos tejé.

Több zabtej készítésével foglalkozó cég is elindította termékeit a szigetországban, ezáltal az ital iránti kereslet megnőtt.

A vegán életmód népszerűségét jól tükrözi, hogy az elmúlt években megduplázódott a kizárólag növényi alapú élelmiszereket fogyasztók száma. A Vegan Society által készített 2016-os felmérés szerint az Egyesült Királyságban mintegy 540 ezer ember tekinti magát vegetáriánusnak, a becslések szerint a számuk 2006-ban még 150 ezer volt.