Itt keresgélhetnek a legbátrabb befektetők

Hongkong, Kína, gazdaság, bika, növekedés, tőzsde
A piaci növekedést jelző bika szobra a hongkongi tőzsde épülete előtt.
Vágólapra másolva!
A befektetőknek bőven van okuk az aggodalomra, miután az idei év elején folytatódtak piaci felfordulások. Mindazonáltal egyes elemzők szerint Ázsia továbbra is várja az igazán bátor befektetőket. Az „egzotikusabb" területeken ugyanis most is vannak izgalmas lehetőségek.
Vágólapra másolva!

A világpiacok idén eddig komoly pofonokat kaptak, pedig 2019 még csak most kezdődött. A tavalyi év bizonytalanságai ugyanis egyelőre kitartanak, és most a nagy kérdés az, hol vannak még kedvező lehetőségek a befektetők számára. Stefan Hofer, az LGT Bank vezető befektetési stratégája úgy látja, Ázsiában érdemes keresgélni – írja a CNBC.

Ázsiai lehetőségek

Hofer úgy számol, a gyenge globális likviditás és az első hetek kereskedési volumenei még tovább fokozhatják a felfordulást a következő időszakban. Éppen ezért az elemző szerint a befektetőknek le kell csapniuk a kedvező hírekre.

Ha nem lesz kereskedelmi megállapodás az USA és Kína között 2019 közepére, akkor az ázsiai részvénypiacok igen izgalmas hellyé válhatnak.

Eddig ugyanis a térség nagy pofonokat kapott, és ez lassan elkezd vételi lehetőséget előidézni.

Hongkong kedvező lehetőségeket rejteget a bátor befektetők számára Forrás: AFP/Photononstop/Eurasia Press

Külön kiemelkedik a sorból Hongkong, melynek kapcsán Hofer kiemelte,

a Hang Seng részvényindex tavaly hét éve nem látott gyenge teljesítményt hozott össze, és 13,6 százalékos gyengüléssel fejezte be a 2018-as évet.

Az év első két kereskedési napján a mutató további 3 százalékot gyengült.

A félig autonóm kínai területnek számító városállam részvényei igen érzékenyen reagálnak a kínai állapotok változásaira, vagyis a kereskedelmi konfliktusból adódó bizonytalanságok erősen negatív hatást gyakoroltak a hongkongi papírokra.

Óvatos optimizmus

Az egyik fontos tényező, hogy Hongkong viszonylagos védettséget élvez a devizapiaci kilengésekkel szemben. Ez azért izgalmas, mert a hét piaci felfordulásai során a legnagyobb fizetőeszközök komoly mozgásokat produkáltak, élükön a japán jennel.

Eközben a hongkongi dollár erős védőhálóval rendelkezik, mivel az árfolyama hozzá van kötve az amerikai dollárhoz

– hangsúlyozta Hofer.

Ez pedig azt jelenti, hogy ha valaki olyan, Hongkongban kereskedett cégek papírjait veszi, mint a Hang Seng Bank vagy az HSBC, akkor nem kell tartania attól, hogy komoly devizapiaci kockázatnak lesz kitéve az amerikai dollár felől – teszi hozzá a szakember.

A Hang Seng index teljesítménye Forrás: Investing.com

Vannak azonban mások is, akik úgy látják, érdemes lesz Hongkongra figyelni a következő időszakban. Kevin Leung, a Haitong International Securities stratégája például egyetért abban, tartogat izgalmas lehetőségeket a helyi részvénypiac.

Bár a szakember „óvatos optimista", mégis úgy véli, a historikusan alacsony értékeltségek vételi lehetőséget teremtenek.

Mindazonáltal Leung is figyelmeztetett, az idei első negyedév várhatóan további erős volatilitásokat tartogat, ahogy a geopolitikai feszültségek – beleértve a brexitet – kitartóan fennmaradnak. Mindehhez Hofer hozzátette, az év eleji felfordulások még nem jelentik azt, hogy 2019 egészére pesszimista véleményt kellene megfogalmazni.