Magyarországi nagyberuházást jelentett be egy amerikai vállalat

Horizontal
This picture taken on January 23, 2016 shows a worker harvesting palm fruit at a palm oil plantation in Aceh Jaya, Aceh province. Palm oil -- used primarily in the cosmetics, food, and bio-fuel sectors -- is a controversial industry, with campaigns mounted by environmental groups and consumers. AFP PHOTO / Chaideer MAHYUDDIN / AFP PHOTO / CHAIDEER MAHYUDDIN
Vágólapra másolva!
Az amerikai Conagen cégcsoport 15 milliárd forintos beruházással épít új gyárat az egykori Agroferm üzem területén Kabán - jelentette be a cégcsoport alapító-elnöke a helyszínen tartott sajtótájékoztatón.
Vágólapra másolva!

Steven Chen elmondta: vállalatuk élelmiszeripari és kozmetikai termékekhez gyárt GMO-mentes összetevőket, íz-, valamint illat- és adalékanyagokat a legkorszerűbb biotechnológiával.

A tervek szerint a kabai gyárukból látják majd el az összes európai partnerüket, és kialakítanak egy kutató-fejlesztő részleget is.

Termékeik előállításához mezőgazdasági terményeket - zöldborsót, sztíviát - használnak fel, aminek egy részét a környéken szeretnék megtermeltetni - fűzte hozzá.

Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar megyei közgyűlés elnöke és Szegi Emma, Kaba polgármestere egyaránt arról beszélt, hogy a cukorgyár 2006-os bezárása és az Evonik Agroferm termelésének tavalyi felfüggesztése óta a mostani a legnagyobb fejlesztés a térségben.

Az új üzem 250 dolgozónak, köztük számos kutatónak biztosít majd munkát.

A polgármester reményei szerint a cukorgyár és az aminosav üzem bezárása miatt kiesett évi 350-400 millió forint iparűzési adó újra befolyhat a város kasszájába, ha a gyár megkezdi a termelést.

A világban összesen 1500 dolgozót foglalkoztatnak, köztük a kutatás-fejlesztési szektorban 250 tudóst.