Ez volt a guru életének legnagyobb befektetési hibája

Premiere of The Post USA Washington actors 14.12.2017 PHOTOCALL premiere film industry Warren Buffett at the Washington, DC Premiere of The Post at The Newseum. Washington, DC - Thursday December 14, 2017.
Warren Buffett
Vágólapra másolva!
Warren Buffett szinte megkérdőjelezhetetlen legenda a nemzetközi befektetési piacon, és a sokszor „orákulumként" is emlegetett guru lépéseit az egész Wall Street árgus szemekkel figyeli. Időnként azonban még ő is melléfog. Ráadásul ugyanazzal kétszer is. Buffett ugyanis két alkalommal is megszabadult a Disney részvényeitől, ami ma már hatalmas hibának tűnik.
Vágólapra másolva!

Nagyjából 20 milliárd dollárt bukhatott Warren Buffett azzal, hogy az elmúlt évtizedekben kétszer is megvált a Disney részvényeitől. Valószínűleg ez volt tehát a legendás befektetési guru eddigi legnagyobb melléfogása – írja a Business Insider.

Az omahai orákulumként is emlegetett Buffett még 1966-ban találkozott Walt Disneyvel, amikor a Disney még csak kevesebb mint 90 millió dollárt ért – ez a mai piaci kapitalizációnak nagyjából a 0,04 százaléka.

Majd egy 1995-ös, befektetőknek írt levelében

Buffett arról számolt be, hogy nem sokkal korábban 4 millió dollárt költött arra, hogy 5 százalékos részesedést szerezzen a Disney-ben.

Elsősorban azért, mert nagyon lelkes lett a Disneylandben látott fejlesztésektől.

Warren Buffett nagyon melléfogott a Disney részvényeivel Forrás: AFP/Bertrand Guay

Ez a befektetés pedig elég jónak bizonyult, mivel 1995-re a részvénycsomag értéke megduplázódott. Buffett mindössze egy évig tartotta meg a Disney papírokat, és az eladással zsebre tette az 55 százalékos profitot.

Az akkori döntés azonban óriási hibának tűnik napjainkból, mivel egy 5 százalékos Disney részesedés mára 12,3 milliárd dollárt érne.

Később, de még szintén 1995-ben, Buffett egy másik üzleten keresztül újabb 3,6 százalékos részesedést szerzett a Disney-ben. Ezt a részvénycsomagot a guru cége, a Berkshire Hathaway, három év után adta el. Ez szintén hatalmas bakinak számít, ha azt nézzük, hogy mára a részesedés értéke az akkori több mint ötszörösét, 8,9 milliárd dollárt érne.

Buffett tehát kétszer is melléfogott a Disney részvényeivel, ami miatt mára igencsak fájhat a feje.

Ha ugyanis megtartotta volna a kombinált részesedést (a 8,6 százalékot), akkor az mára több mint 20 milliárd dollárt érne.

Az már szinte mellékes, hogy ezzel együtt Buffett 1,5 milliárd dollárt kaszálhatott volna csak a Disney részvények után járó osztalékkal.