Hogyan lehet keresni az ebolán?

health TOPSHOTS Horizontal
Health workers are seen inside the 'red zone' of an Ebola treatment centre, which was attacked in the early hours of the morning on March 9, 2019 in Butembo. - Armed men on March 9 attacked an Ebola treatment centre in the east of the Democratic Republic of Congo, killing a policeman and wounding a health worker, the authorities said. Suspected Mai-Mai rebels have attacked the Butembo ETC twice in the last two weeks. (Photo by JOHN WESSELS / AFP)
Vágólapra másolva!
Elég különleges módszert talált ki a Világbank az Afrikában kitört ebolajárvány elleni harchoz. A nemzetközi szervezet egy speciális kötvény kibocsátásába fogott, amely bár rendkívül jövedelmező a befektetőknek, a hatékonysága szempontjából meglehetősen kétséges.
Vágólapra másolva!

Miután kitört a valaha feljegyezett legnagyobb ebolajárvány, a Világbank két évvel ezelőtt egy egészen különleges módszert talált ki a vírus elleni harc finanszírozására.

A szervezet ugyanis kibocsátott egy úgynevezett „járványkötvényt", amely lényegében a vírushoz köthető halálozási mintázatok alapján nyeri el az értékét.

A Világbank ezt a korábban is ismert „katasztrófakötvények" mintájára alkotta meg, amelyek értéke a biztosítási követelésekhez kötődik, például hurrikán esetén.

A Világbank összesen 320 millió dollár értékben bocstátott ki ilyen „ebolakötvényeket", kezdetben igen nagy lelkesedés mellett. A szakemberek üdvözölték a döntést, mert úgy látták, ez egy igen kedvező módja a vírus elleni harcnak.

Még jobban örültek azonban a befektetők, akik több mint 11 százalékos éves hozamot könyvelhettek el a kötvényen.

A probléma az, hogy miközben a befektetők igen komoly összegeket zsebeltek be a kötvénnyel, a Kongói Demokratikus Köztársaság továbbra sem tudta megállítani a vírus terjedését. Az ebola tavaly több mint 1800 ember halálát követelte az országban, és most már azzal fenyeget, hogy átterjed a szomszédos államokra is.

A befektetők álma

Mára tehát sokan igen szkeptikusak lettek az ebolakötvénnyel kapcsolatban. A Bloombergnek nyilatkozó egyik szakértő szerint

a Világbank egyszerűen be akart mutatni egy olyan kezdeményezést, amellyel lenyűgözheti a világot.

A szervezet egyik vezető tanácsadója azonban igyekezett megvédeni a kötvényt. Mukesh Chawla szerint ugyanis azért jó az eszköz, mert a járvány kitörésének korai szakaszában is képes tőkét biztosítani a segítséghez, amikor a nagyobb nemzetközi humanitárius támogatások még nem érkeztek meg.

Sajátos eszközzel harcol az ebola ellen a Világbank Forrás: AFP/Brendan Smialowski

A Világbank egyébként többféle kötvényt is kibocsátott 2020 júliusi lejárattal.

A cél az volt, hogy korai szakaszban segítsék a küzdelmet olyan, globálisan is veszélyes fertőző betegségek ellen, mint az ebola, a madárinfluenza vagy a SARS (Súlyos Akut Légzőszervi Szindróma).

A kötvény pedig a befektetők álma volt. Miközben az amerikai állampapírok rekord alacsony hozamokkal futottak, a Világbank kötvényei relatíve nagy biztonság mellett kínáltak olyan magas hozamokat, melyek a rendkívül kockázatos vállalati bóvlikötvényekkel vetekedtek. Nem meglepő, hogy a szervezet közlése alapján a tranzakciót 200-szorosan túljegyezték.

Jó ötlet, rossz kivitelezés?

A kötvényekkel kapcsolatos legnagyobb gondot azonban az jelenti, hogy a rendkívül bonyolult számítási mechanizmusok miatt

nagyon nehéz lehívni az alapban összegyűlt 425 millió dollárra rúgó összegből.

A Világbank illetékes intézményének (Pandemic Emergency Financing Facility) egyébként más vonatkozó alapjai is vannak, és az ezekben felgyülemlett tőkéhez egy ország már 30 ebola okozta haláleset után is hozzájuthat.

Eddig a befektetők jártak a legjobban az "ebolakötvénnyel" Forrás: Shutterstock

Mindazonáltal még a legélesebb kritikusok is úgy látják, hogy a „járványkötvények" – bármennyire is furcsának tűnhetnek első hallásra – egyáltalán nem ördögtől valók.

A magánszektor bevonása a fertőző betegségek elleni harcba ugyanis komoly előnyökkel járhat.

Viszont csak akkor, ha a felhalmozódott tőkét az érintett országok valóban le tudják hívni, és az egész konstrukció nem csak a befektetőknek hajt hasznot – a jelenlegi világbanki kötvény esetében ez éppen a bonyolult lehívási mechanizmusok miatt merül föl.

Következésképpen bőven van még hova fejlődniük a „járványkötvényeknek", és nem is véletlen, hogy már jelenleg is folynak viták a Világbankon belül is arról, hogyan lehetne hatékonyabbá tenni ezeket az eszközöket.