A milliomosok fele sem tartja magát gazdagnak

dollár USD zsák pénz
Vágólapra másolva!
Egy friss felmérés szerint az amerikai dollármilliomosoknak mindössze 13 százaléka tartja magát gazdagnak. A döntő többség a középosztály skáláján helyezi el saját magát, de vannak olyanok is, akik kifejezetten szegénynek tartják magukat legalább 1 millió dolláros vagyon mellett.
Vágólapra másolva!

Az amerikai dollármilliomosok 60 százaléka egyszerűen a felső középosztályhoz tartozónak tartja magát, és nem sorolná magát a „gazdagok" közé – derül ki az Ameriprise Financial kutatásából. A felmérés 3000 amerikait kérdezett meg (30 és 69 év közti korcsoportban), akiknek legalább 100 000 dolláros befektethető vagyonuk van – közülük valamivel több mint 700 tartozott a milliomosok közé.

A felső középosztály mellett a másik legnépszerűbb öndefiníciós kategória a sima „középosztály" volt, ide a megkérdezettek 25 százaléka sorolta magát.

Volt azonban több mint 3 százalék, amely egyenesen szegénynek vagy alsó középosztálybelinek tartotta magát. A kutatás egyébként nem vizsgálta, pontosan mekkora vagyonnal rendelkeznek a milliomosok, az egyetlen szempont a legalább 1 millió dolláros befektethető vagyon volt.

A legtöbb amerikai milliomos nem érzi gazdagnak magát Forrás: 123rf.com

A mostani felmérés ismét megerősítette azt, amit korábban több elemzés is kimutatott: az Egyesült Államokra különösen igaz, hogy a „gazdagság" rendkívül relatív kategória. Legutoljára a Charles Schwab próbálta meg megmérni az erre vonatkozó általános elképzelést, és akkor az derült ki, az átlag amerikai szerint 2,3 millió dolláros vagyon szükséges ahhoz, hogy valakit „gazdagnak" lehessen nevezni.

A gazdaságról alkotott nézetek közti jelentős különbséget támasztja alá azonban az INSIDER és a Morning Consult korábbi felmérése is.

Ezek külön-külön jutottak arra, hogy egyesen amerikaiak kevesebb mint évi 50 000 dolláros jövedelemmel is gazdagnak tartják magukat, míg mások 100 000 dollár mellett is szegényként kategorizálják magukat.

A legalább 100 000 dollárt keresők közel fele egyébként a középosztályhoz sorolta magát.

Külön érdekesség, hogy az USA-ban a saját vagyoni és osztályhelyzet megítélésében nagyon sokat nyom a latba a lakóhely. A Schwab jelentéséből például kiderült, hogy San Francisco lakosai átlagosan 4 millió dolláros vagyonnál húzzák meg a gazdagság határát, míg New Yorkban ez 3,2 milliónál húzódik.