Siker a magyar tőzsdén, ezekre a részvényekre érdemes lehet jobban figyelni

bróker kereskedés befektetés tőzsde pénz részvény kötvény
59077148 - man professional broker with mobile phone in hands is waiting in cafe clients for conclusion of the transaction at the stock exchange. male proud financier resting after conference via laptop computer
Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde újabb részvényekkel bővíti a 2017 végén meghirdetett és sikeressé vált elemzés-árjegyzés programját. A programban jelenleg szereplő 11 közepes méretű részvény mellett három újabb papír, az AutoWallis, az Opus Global és a Waberer's részvényeinek elemzésére, az Opus Global esetén pedig árjegyzésre is sor kerül 2019-ben. A program folytatásával és új kibocsátókra történő kiterjesztésével a tőzsde elsődleges célja a befektetői bizalom további erősítése, és a kereskedési aktivitás növelése.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Értéktőzsde elemzés-árjegyzés programját 2017 decemberében indította el, egyéves tesztüzem jelleggel.

Ennek keretében a BÉT négy befektetési szolgáltatóval (Concorde, Wood, OTP Bank, MKB Bank) kötött szerződést arra, hogy

tíz kibocsátóról, azaz tőzsdei cégről, rendszeresen elemzéseket készítsenek és publikáljanak, illetve árjegyzői feladatokat lássanak el, a befektetői döntések meghozatalának megkönnyítése érdekében.

A programba bekerülő kibocsátókat a BÉT alapvetően azok mérete, közkézhányada és likviditása alapján választotta ki.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

A BÉT igazgatósága az egyéves tesztüzem végén a brókercégek, az intézményi és lakossági befektetők, valamint a programban részt vevő tőzsdetagok véleményét összegyűjtve értékelte a programot.

A kezdeményezés megítélése kedvező volt,

különösen az elemzések kapcsán emelték ki, hogy hozzáadott értéket biztosítanak az egyes piaci szereplők számára. Véleményük szerint az elemzés-árjegyzés programmal egy idáig nem létező szolgáltatás hiánypótlására került sor a hazai tőzsdén.

Az árjegyzők szerepe a kereskedésben

Az árjegyző olyan személy vagy cég, amely vállalja egy adott értékpapír tartásának kockázatát, hogy a befektetők kereskedhessenek vele. Az árjegyző egy vételi és egy eladási árat is jegyez az adott termékre, azt remélve, hogy a befektetők kereskedni fognak vele. Az árjegyző fogalmával a befektetők már találkozhattak a tőzsdei kereskedés kapcsán. Valójában az árjegyzők tartják a piacot likvid állapotban. Lehetnek magánszemélyek is, azonban ahhoz, hogy lehetővé tegyék az értékpapír adásvételét a kereskedők számára, olyan méretű befektetésekre van szükség, amelyeket általában csak nagy brókercégek tudnak felmutatni. Az árjegyzés különösen a devizaátváltásban játszik fontos szerepet, ahol általában bankok és devizakereskedő cégek az árjegyzők. Az ügyfelek az árjegyzőtől vásárolnak, és neki adnak el.

E vélemények összegzése alapján az egyéves kísérleti időszak végén a Budapesti Értéktőzsde sikeresnek minősítette a programot.

A kezdeményezésben részt vevő

befektetési szolgáltatók az első évben 100-nál is több elemzést vagy elemzői kommentárt publikáltak a BÉT honlapján, illetve az érintett cégek papírjainak forgalma az előző év hasonló időszakához képest összességében mintegy 20 százalékkal bővült,

miközben a teljes piacon - ugyanezen időszakot vizsgálva - a bővülés csupán 2,4 százalék volt.

Az értékelés alapján az elemzés-árjegyzési program jelentős pozitív hatást gyakorol a BÉT-en jegyzett kis- és közepes vállalatok papírjaira, illetve vonzóbbá teszi a tőzsdei megjelenést olyan cégek számára is, amelyek még nem szerepelnek a tőzsdén.

A Budapesti Értéktőzsde a programot – a jelenleg részt vevő tőzsdén jegyzett társaságok részvényei mellett további kibocsátók papírjainak bevonásával – 2021 végéig, újabb 3 évre kiterjesztette.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Ennek része, hogy a kifejezetten a kis- és középvállalkozások számára létrehozott BÉT Xtend platformon jegyzett papírok szintén rendelkezhessenek elemzői lefedettséggel. A program elsősorban az elemzésekre fókuszál, az árjegyzés opcionális és csak komolyabb, az intézményi befektetők számára is értéket teremtő árjegyzői feltételek vállalása mellett kerül be a támogatott programba.

A német példa

Független elemzések elkészítésének tőzsdei támogatása nem ismeretlen a világban. Példa lehet erre a Deutsche Börse kkv piaca, a Scale is, ahol a befektetői döntések megalapozottságát, akár a tőzsdei forgalom és likviditás magasabb fokozatra kapcsolását elősegítendő a tőzsde elemzést vásárol a kibocsátótól független forrástól.

A programban jelenleg részt vevő tizenegy tőzsdei kibocsátó papírjai mellé három újonnan bekerült cég, az AutoWallis, az Opus Global és a Waberer's papírjainak elemzésére is sor kerül 2019-ben, az Opus Global esetén pedig árjegyzési szolgáltatás is elérhető lesz a programhoz újonnan csatlakozó Equilor révén. Emellett további öt kibocsátó, a 4iG, az Est Media, az OTT-One, valamint a BÉT Xtend piacán jelenleg kereskedett Megakrán és a CyBERG Corp. is felkerült arra a listára, ahonnan – befektetési szolgáltatói érdeklődés esetén – az évben további kibocsátókkal bővülhet a program.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!