Összezuhantak az argentin piacok

argentin peso, argentin válság, pénzügyi válság, aprópénz
Vágólapra másolva!
Komoly meglepetés született az argentin elnöki előválasztáson, aminek következtében hétfőn óriási pofonokat kaptak nemcsak az ország részvényei, de a fizetőeszköze is. A regnáló argentin elnök ugyanis veszített, és így minden esély megvan arra, hogy októberben új vezetője legyen a dél-amerikai országnak.
Vágólapra másolva!

Az argentin peso 15 százalékot gyengült a dollár ellenében hétfőn, de a nap folyamán 30 százalék körüli zuhanással rekord mélypontot is sikerült megütnie a fizetőeszköznek.

Ezzel együtt a Merval argentin részvényindex 30 százalékot szakadt a hét első kereskedési napján.

Mindez azt követően jött össze, hogy vasárnap elnöki előválasztást tartottak az országban, ahol a jelenlegi elnök, Mauricio Macri elvesztette a szavazást. Míg Macri a szavazatok 32,1 százalékát kapta meg, addig baloldali ellenfele, Alberto Fernandez 47,7 százalékot szerzett.

Ez azt jelenti, hogy jelenleg reális esély van arra, hogy Argentína új elnököt válasszon október 27-én.

Az elnöki előválasztást egyébként 2009-ben vezették be az országban, és az a célja, hogy leszűkítse az elnökjelöltek számát. A vasárnapi előválasztást követően Macri azt ígérte, októberig megfordítja az eredményt. A piaci összeomlást látva pedig az elnök kijelentette, ez csupán egy kisebb demonstrációja annak, mi következhet.

Mélyrepülésben

A részvénypiaci zuhanás az ország legnagyobb vállalatait is elérte. A Loma Negra cementgyártó például 55 százalékot, míg a pénzügyi szolgáltatásokban utazó Galicia Financial 46 százalékot veszített az értékéből. Összességében is elmondható azonban, hogy a tőzsdén jegyzett cégek az értékeik majdnem felét elbukták a hétfői kereskedési napon.

Összeomlott hétfőn az argentin Merval részvényindex Forrás: Investing.com

Noha Argentína az elmúlt években az egyik tankönyvi példája volt a gazdasági problémáknak, egy ilyen mértékű piaci összeomlás még az elemzőket is meglepte. A legintenzívebben kereskedett papírokat tömörítő Merval index teljes piaci értékének harmada ugyanis mindössze 2 óra alatt tűnt el hétfőn.

Üzletbarát recesszió

Befektetői és vállalati oldalról azonban érthető a félelem Macri esetleges leváltásával kapcsolatban. A jelenlegi elnök ugyanis 2015-ös megválasztása idején azt ígérte, hogy felpörgeti az argentin gazdaságot, és a liberális gazdasági reformokat hajt végre.

A tőkés szereplők pedig most megijedhettek azzal kapcsolatban, hogy egy új elnök véget vetne a vállalkozásbarát környezetnek, melyet Macri 2015 óta kialakított

– ennek részei voltak IMF-hitelek, megszorító intézkedések, valamint a tőkekorlátozások feloldása is.

A tartós gazdasági válsághelyzet sem segít a jelenlegi argentin elnökön Forrás: AFP/Alejandro Santa Cruz

A másik oldalról viszont az elégedetlenséget is meg lehet indokolni. Az üzletbarát környezet megteremtése ellenére ugyanis Argentína még mindig recesszióban van, az infláció az idei év első felében 22 százalék volt (az egyik legmagasabb az egész világon), ráadásul

a hivatalos, állami adatok szerint az ország lakosságának több mint harmada szegénységben él.

Mindezeket figyelembe véve úgy is izgalmasak lesznek az októberi választások, hogy az elemzők a vasárnapinál nagyobb meglepetésre már nem igazán készülnek.