Titokzatos részvényeladásba kezdett a világ leggazdagabb embere

Jeff Bezos, Amazon, Blue Origin
Amazon and Blue Origin founder Jeff Bezos provides the keynote address at the Air Force Association's Annual Air, Space & Cyber Conference in Oxen Hill, MD, on September 19, 2018. (Photo by Jim WATSON / AFP)
Vágólapra másolva!
Az Amazon vezérigazgatója, Jeff Bezos váratlanul 1,8 milliárd dollár értékben adott el a saját vállalatának részvényeiből, ami a legnagyobb ilyen eladási akció volt az internetes cég történetében. Az okok elég homályosak, de a Business Insider elemzése megpróbált utánajárni a kérdésnek.
Vágólapra másolva!

Július utolsó három napjában Jeff Bezos 960 000 darab Amazon részvényt adott el, egyenként 1900 dolláros árfolyamon. Ezzel az Amazon alapító-vezérigazgatója 1,8 milliárd dollárt keresett – derül ki a tőzsdefelügyelethez benyújtott dokumentumokból.

Bezos az akcióval csupán a teljes részvénycsomagjának 1,6 százalékától szabadult meg, ami önmagában nem túl nagy,

azonban az Amazon történetének eddigi több mint 20 évében Bezos soha nem tett még hasonlót.

Ezzel együtt a világ leggazdagabb embere 19,7 millió darab részvényt adott át volt feleségének, McKenzie Bezosnak, amivel a nő az Amazon második legnagyobb részvényese lett. McKenzie Bezos 4 százalékot birtokol a cég részvényeiből, amely csomag jelenlegi értéke nagyjából 37 milliárd dollár.
Nem világos azonban, hogy Bezos miért adta el a részvényeinek ilyen nagy részét. Ami a hivatalos adatokból kiderült, hogy egy úgynevezett 10b5-1 nevű kereskedési tervről van szó, ami azt jelenti, hogy

Bezos egy előre meghatározott időpontban automatikusan adott tovább a papírokon

– ennek az a funkciója, hogy az eladó elkerülheti azt a benyomást, hogy valamilyen belső információk birtokában hajtott végre hirtelen akciót.

Meglepőt húzott az Amazon vezetője Forrás: AFP/Jim Watson

Mindazonáltal egy vezető ilyen mértékű részvényeladása még így is rendkívül furcsának számít, és számos befektetőben kelthet gyanút azzal kapcsolatban, hogy mennyire megbízható az Amazon részvénye hosszú távon. A Business Insider elemzése megpróbált összeszedni néhány olyan lehetőséget, amellyel esetleg indokolni lehet Bezos lépését.

Állami szigor

Az amerikai Igazságügyi Minisztérium július 23-án jelentette be, hogy széleskörű vizsgálatot indít a piacvezető online platformokkal szemben. A cél az, hogy meghatározzák, a közösségi média és e-kereskedelmi cégek megsértették-e a tisztességes verseny feltételeit.

Noha a minisztérium konkrét neveket nem jelölt meg,

a The Wall Street Journal tudósítása szerint a vizsgálat érintheti a Facebook, a Google, az Apple, valamint az Amazon működését is.

Nem meglepő, hogy július 23-án az említett cégek részvényei nagyokat estek a tőzsdén, és négyük piaci értékéből összesen 33 milliárd dollárt söpört ki aznap az eladási hullám. Az Amazon papírja a hírre 1 százalékot esett, és 9,8 milliárd dollárral csökkent a cég piaci értéke.

Jeff Bezos volt felesége is kapott egy nagy adag részvényt az elmúlt időszakban Forrás: Picture-Alliance/AFP/Regina Wagner/Geisler-Fotopress

Ehhez jön még, hogy az USA-ban egyre élesebb a vita a technológiai óriáscégek túlzott erejéről és az esetleges szigorúbb szabályozásról. Nincs kizárva tehát, hogy az Amazon részvényének kilátásai romlani fognak a következő időszakban, ha az amerikai állam valóban bekeményít.

Űrkutatás

Egy másik lehetséges magyarázat mögött Bezos űrkutatással foglalkozó cége, a Blue Origin áll. Bezos ugyanis eddig minden évben 1 milliárd dollár értékben tett pénzzé Amazon részvényt annak érdekében, hogy finanszírozza a Blue Origin projektjeit.

A Blue Origin működése ugyanis igen komoly tőkét emészt föl, és ehhez szükség van az Amazonból befolyó pénzre is.

Vagyis nem kizárt, hogy a mostani részvényeladás mögött egyebek mellett a Blue Origin finanszírozási igényei is állhatnak.

Jótékonyság

Végül a Business Insider felvetette annak lehetőségét, hogy

a részvényértékesítés összefügghet Jeff Bezos jótékonysági alapítványával, a Bezos Day One Fund nevű alappal.

A szervezet elsősorban hajléktalan családokon segít, illetve óvodákat épít szegény közösségek számára.

Bezos 2 milliárd dollárnyi kezdőtökével indította el az alapot, és nem lehet kizárni, hogy a most befolyó pénzből részben az alapítványok projektjeit is megtámogatja majd.