Tőzsdére megy az Afrikát letaroló kínai okostelefongyártó

Transsion, cég, telefon
Anish Kapoor, CEO of Techno and Inflix India presents the newly designed Indis smart phones during a promotional event in Kolkata on August 23, 2017. - Tecno Mobile, a subsidiary of Hong Kong-based company Transsion Holdings that's also known for its Itel and Infinix brands announced, the launch of five new 4G VoLTE capable smartphones in the region. (Photo by Dibyangshu SARKAR / AFP)
Vágólapra másolva!
A kínai olcsó okosktelefonokat gyártó Transsion készíti az afrikai kontinens kedvenc mobiltelefonját a Technót, a cég pedig nemsokára a kínai tőzsdén debütálhat.
Vágólapra másolva!

A sencseni vállalat a héten jelentette be, hogy zöld utat kapott a Star Market tőzsdén való debütálásához, és a kezdeti nyilvános ajánlattétel előtt már csak a kínai értékpapír-felügyelet végleges jóváhagyására várnak.

Illusztráció Forrás: AFP/Dibyangshu Sarkar

A tőzsdére lépéssel a cég értéke elérheti a 4 milliárd dollár.

– nyilatkozta Mark Huang, a Bright Smart Securities elemzője, hozzátéve, hogy az amerikai Nasdaq riválisának szánt, a kínai technológiai cégekre fókuszáló Star Marketot éppen ezért indította el a pekingi kormány a sanghaji tőzsdén belül.

Illusztráció Forrás: Transsion

A Transsion vállalatot 2006-ban alapította Zhu Zhaojiang, a cég a tőzsdei nyitástól egy 30 milliárd jüanos (127 milliárd forint) támogatást vár, amit okostelefongyárak, valamint kutatási- és fejlesztési központok építésére fordítana Csungkingban, Sencsenben és Sanghajban.

A vállalat legalább 80 millió részvény kiadását tervezi, bár még nem határozták meg a papírok nyitó értékét.

Annak ellenére, hogy a Transsion kínai alapítású, nem folytat üzleti tevékenységet az országon belül, és az IDC adatai szerint már az afrikai mobiltelefonpiac felét irányítja, megelőzve olyan cégeket a fekete kontinensen, mint a Samsung, a Huawei és az Apple.

A Transsion 2018-ban világszerte 124 millió mobiltelefonot adott el és 22,65 milliárd jüanos bevételre tett szert.