Jó hír érkezett a befektetőknek, szárnyal az olajár

olaj, kőolaj, pumpa
Workers looking at oil well pump
Vágólapra másolva!
Komoly emelkedéseket mutatott hétfőn a kőolaj árfolyama, ahogy a hét elején kezdetét veszi az OPEC és szövetségeseinek kétnapos tanácskozása. A friss drágulást most az fűtötte, hogy a hírek szerint a szervezet kiterjesztheti a kitermelés-csökkentési programját.
Vágólapra másolva!

A hétfőn kezdődő kétnapos OPEC ülés legnagyobb kérdése az, hogy a szervezet és szövetségesei mit kezdenek az elvileg most lejáró olajkitermelés-csökkentési projektjükkel. Az elmúlt fél év során a felek napi 1,2 millió hordóval fogták vissza a kibocsátást, és az ülést időben ki is tolták július első két napjára annak érdekében, hogy megvárják a G20 országok találkozójának eredményét.

Vasárnap azonban a sajtónak nyilatkozva Suhail al-Mazrouei, az Egyesült Arab Emírségek energiaügyi és ipari minisztere azt mondta, valószínűleg meg fogják hosszabbítani a kitermelés-csökkentési programot.

– mondta al-Mazrouei.

Fontos döntésre készül az OPEC Forrás: AFP/Alexander Klein

A miniszter szavai azt követően érkeztek, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök a hétvégén jelezte, Oroszország megállapodott Szaúd-Arábiával abban, hogy 6-9 hónapos távlatban meghosszabbítják a kibocsátás-csökkentést. Putyin egyébként a G20-as találkozó idején tárgyalt is Mohammed bin Salman szaúdi koronaherceggel.

Ezt erősítette meg Khalid al-Falih szaúdi energiaminiszter is, aki vasárnap jelezte, a valószínű forgatókönyv a kitermelés-csökkentés 9 hónapos meghosszabbítása, de meglátása szerint további mélyebb vágásokra nincs szükség.

Az OPEC tagjai hétfőn ülnek össze tanácskozni Bécsben, majd kedden szélesebb körű tárgyalások lesznek az OPEC+ nevű szövetségi rendszeren belül.

A fenti hírek következtében az olaj ára 2,5 százalék körüli emelkedéseket produkált a hétfői ázsiai kereskedés során. Közép-európai idő szerint hétfő délelőtt a nemzetközi benchmarknak számító Brent és az amerikai WTI olaj árfolyama egyaránt 2,7 százalék körüli pluszban volt. A Brent egyébként már több mint 25 százalékot erősödött 2019 eleje óta, azonban több elemző szerint is megrekedhet a drágulás, köszönhetően a lassuló világgazdasági növekedésből adódó keresletcsökkenésnek, illetve a lendületes amerikai kitermelésnek.

Meddig tarthat ki az olajpiac erősödése? Forrás: AFP/2016 Getty Images/Spencer Platt

Ráadásul úgy tűnik, igen könnyű tanácskozás jöhet a következő két napban, ugyanis a kitermelés-csökkentés ellen eddig tiltakozó Irán is támogatja a döntést. Az iráni olajminiszter, Bijan Zanganeh hétfőn úgy nyilatkozott a sajtónak, hogy semmi problémája nem lenne a döntés kiterjesztésével. Teherán és az OPEC tulajdonképpeni vezetőjének számító Szaúd-Arábia viszonya azonban nem felhőtlen.

Ahogy ugyanis az USA szankciókat jelentett be Irán ellen, a teheráni vezetés nem nézte jó szemmel, hogy Rijád közeli kapcsolatot ápol Washingtonnal.

A friss amerikai szankciók hatására az iráni olajexport egyébként napi 0,3 millió hordóra szakadt júniusban, szemben a tavalyi áprilisi 2,5 millió hordóval.