Kínában jöhet létre a világ legnagyobb acélgyártója

acélipar, acélipari munkás
(FILES) In this file photo taken on December 12, 2014 an employee cuts into an aluminium roll at the Constellium factory in the eastern French city of Biesheim. Major steel and aluminium producing nations condemned on March 2, 2018 US President Donald Trump's plan to impose tariffs on the industry, as stock markets plunged on fears of an imminent tit-for-tat trade war. / AFP PHOTO / Patrick HERTZOG
Vágólapra másolva!
A kínai China Baowu Steel Group, a világ második legnagyobb acélgyártója, a Nikkei Asia Review értesülései szerint, összeolvad a belföldi riválisával, a Magang Holdinggal. A két vállalat az egyesülés után lőtávolba kerül ahhoz, hogy átvegye az első helyet az ArcelorMittal-tól.
Vágólapra másolva!

A Sanghaji Értéktőzsdére benyújtott értesítő szerint, a Baowu veszi át a Magang részvényeinek 51 százalékát, így többségi tulajdonos lesz a vállalatban. Az összeolvadással a két acélgyártó nemzetközi erejét és jelenlétét szeretné növelni.

Emellett cél az is, hogy belföldön növeljék a profitabilitást, ezzel is felkészülve az Egyesült Államokkal folytatott kereskedelmi háborúra és annak hatásaira.

Az állami kézben lévő Bauwo egyik munkatársa elmondta, hogy ezzel a lépéssel megközelítik az évi 100 millió tonnás termelést, amely óriási előrelépés lenne a mostani 67,43 millió tonnához képest.

illusztráció Forrás: AFP/Patrick Hertzog

A Magang évi 19,64 tonnájával a két cég egyesített termelése már jócskán megközelítheti, idővel pedig le is hagyhatja a globális piacvezetőnek számító ArcelorMittal 92,5 millió tonnás éves termelését.

A forrás azonban azt is kiemeli, hogy nagy valószínűséggel szükség lesz még egy vállalatra ahhoz, hogy valóban a Bauwo legyen a világelső.

A kínai kormány kiemelten fontosnak tartja, hogy a következő években a 10 legnagyobb kínai acélgyártó feleljen az ország acéltermelésének 60 százalékáért a mostani 35 százalékkal szemben. Éppen ezért támogatják, sőt, szorgalmazzák az ilyen összeolvadásokat.

Egy szakértő szerint az összeolvadások továbbra is folytatódni fognak a kínai acéliparban. A kevesebb vállalat pedig csökkenteni fogja a túlkínálatot, valamint növelheti a versenyt a kínai vállalatok között. Kína felel a világ acéltermelésének feléjért, az idei év elején pedig 10 százalékkal nőtt a kereslet az acél iránt az országban az egyre több infrastruktúrális fejlesztés miatt.