Megborult az olaj ára, és most már hivatalosan is itt a medvepiac

olaj, kőolaj, pumpa
Pénteken a globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára is nagyot zuhant (illusztráció).
Vágólapra másolva!
Szerdán hivatalosan is elérte a medvepiac az amerikai WTI típusú kőolajat, vagyis az árfolyam immáron 20 százalékot meghaladó mínuszba került a legutóbbi csúcsához képest. Ráadásul az elemzők szerint nem is lehet rá számítani, hogy az olaj a közeljövőben visszakerülne a bikapiaci tartományba.
Vágólapra másolva!

Az általános gazdasági hangulat olyannyira negatívra fordult az elmúlt egy hónapban, hogy az a mélybe lökte az amerikai WTI olaj árfolyamát. A WTI a legutóbbi csúcsát április végén érte el, hordónként 66 dollárral. Most a nemzetközi aggodalmak és a bőséges amerikai készletek azonban együttesen azt eredményezték, hogy több mint 20 százalékot csökkent az árfolyam, vagyis immáron hivatalosan is medvepiacról beszélhetünk – írja a MarketWatch.

Szerdán a júliusi szállítású WTI 1,80 dollárt, vagyis 3,4 százalékot gyengült, és 51,68 dolláron állt meg.

Ez azt jelenti, hogy 22 százalékos volt a csökkenés az április 23-án elért 66,30 dolláros csúcshoz képest.

Ahhoz, hogy az árfolyam ismét bikapiacba kerüljön, legalább 20 százalékos emelkedés volna szükséges a medvepiaci mélyponthoz képest. Az elemzők azonban úgy számolnak, erre egyelőre nincs túl sok esély.

A WTI típusú olaj hordónkénti árfolyamának alakulása Forrás: Investing.com

Közép-európai idő szerint csütörtök délelőtt a WTI enyhe, 0,5 százalék körüli emelkedés mellett 51,90 dollár környékén mozgott.

A Dow Jones Market Data adatai szerint a WTI piacán az átlagos medvepiac 60 kereskedési napig tart. A legutóbbi ilyen szakasz január 9-én ért véget, és 40 kereskedési napon át tartott.

A szerdai zuhanás mögött részben az állt, hogy az Energy Information Administration (EIA) közölte,

az USA heti olajkészlete ötödik hete nem látott ütemben emelkedett.

A 6,8 millió hordós bővülés eredményeként a teljes amerikai olajkészlet 483,3 millió hordósra bővült, ami a legmagasabb szám 2017 júliusa óta.

Elérte a medve az amerikai olajpiacot Forrás: AFP/2016 Getty Images/Spencer Platt

A nagyobb képet tekintve az olajpiac számára egyértelműen negatív tényező a világgazdasági növekedés lassulása, illetve az ebből adódó keresletcsökkenés. Ehhez jön még, hogy továbbra sem világos mikor érnek véget és milyen eredménnyel zárulnak az USA és Kína közti kereskedelmi tárgyalások, ráadásul a Mexikó elleni amerikai vámok csak még tovább növelik a feszültséget.

Technikai szempontból a következő izgalmas szint az 50 dolláros árfolyam lehet, ahonnan felgyorsulhat az eladási hullám. Következésképpen az elemzők egyelőre nem felpattanásra számítanak, hanem azt figyelik, a WTI letöri-e a következő ellenállási pontot, és igazi mélyrepülésbe kezd.