Tudta, hogy a világon hol a legalacsonyabbak a kamatok?

kamat, hozam, kötvény, profit
bankjegy HASZNÁLATI TÁRGY pénz TÁRGY
Budapest, 2011. augusztus 5. Euró bankjegyeket számol egy pénzváltó alkalmazottja Budapesten. MTI Fotó: Kollányi Péter
Vágólapra másolva!
Tovább csökkenhet a világ legalacsonyabb kamatrátája: a befektetők várakozásai szerint ugyanis a svájci jegybank a közeljövőben tovább csökkentheti a jelenlegi -0,75 százalékos alapkamatot. Emellett Magyarországon is jöhet a negatív kamat, a parlament elfogadott ugyanis egy erre vonatkozó törvényt.
Vágólapra másolva!

A 2020 márciusi határidős ügyletek már közel 50 százalékos valószínűséget tulajdonítanak a kamatlábak 25 bázisponttal való csökkentésének az alpesi országban. Május folyamán a svájci frank 2 százalékot erősödött az euróhoz képest - írja az Equilor Befektetési Zrt. hírösszefoglalója.

A svájci valuta jó teljesítménye megerősíti Thomas Jordan jegybankelnök politikáját, aki a deviza gyengülése és a gazdaság erőteljes bővülése mellett sem változtatott az ultra alacsony rátákon. Jordan korábban többször hangsúlyozta, hogy a jelenlegi monetáris politika fenntartása továbbra is szükséges, valamint kilátásba helyezte, hogy szükség esetén újabb kamatcsökkentés történhet.

Hosszú évtizedekig a negatív kamat egyébként elképzelhetetlen jelenség volt.

Aztán Japánban, majd egyes európai országokban elkezdték bevezetni a negatív kamatlábat. Svájc a frank gyengítése érdekében nyúlt ehhez az eszközhöz.

Forrás: MTI/Kollányi Péter

Most pedig Magyarországon is jöhet a negatív kamat, ugyanis a képviselők május utolsó napján elfogadtak egy erre vonatkozó törvényt.

Megkönnyíti a bankokkal való elszámolást és a nem természetes személy betétesek esetében lehetővé teszi a negatív kamat kikötését ez a parlament által megszavazott jogszabály.

Az új szabályozás szerint a kamatfeltételek változásakor előfordulhat, hogy a referencia-kamatláb 0 százalékossá vagy negatív előjelűvé válik, de kizárólag akkor, ha a betétes nem természetes személy.

Azaz a lakossági betétekre mindez nem vonatkozik.

A kormány indoklása szerint fontos társadalmi, gazdasági érdek fűződik ahhoz, hogy a hazai pénzügyi rendszer igazodjon a nemzetközi pénzügyi intézmények gyakorlatához, és a pénzintézetek ne szenvedjenek hátrányt más országok hasonló intézményeihez képest.