Megdöbbentő számok Mark Zuckerberg hihetetlen vagyonáról

Zuckerberg, Facebook
Facebook's CEO Mark Zuckerberg delivers his speech during the VivaTech (Viva Technology) trade fair in Paris, on May 24, 2018. (Photo by GERARD JULIEN / AFP)
Vágólapra másolva!
Noha a Facebook alapítójának vagyonát igencsak megtépázta a vállalat mögött álló kedvezőtlen év, Mark Zuckerberg még így is a világ leggazdagabb emberei között van. Íme, néhány adat, amely jól mutatja, Zuckerberg gazdagsága továbbra is elképesztő.
Vágólapra másolva!

Mark Zuckerberg jelenlegi nettó vagyona 67,3 milliárd dollár körül van a Forbes adatai szerint. A Facebook alapítójával kapcsolatban azonban érdekesség, a Business Insider beszámolója szerint Zuckerbernek igen impozáns ingatlan portfóliója van, például nemrég vett két házat az USA-ban 60 millió dollárért. A lap most összegyűjtött néhány adatot, amely jól mutatja, milyen lenyűgöző a Facebook vezérének vagyona.

Fizetésre sincs szüksége

Zuckerberg vagyonát elsősorban nem a fizetése adja. A cégvezető még 2013-ban csökkentette le évi 770 ezer dollárra (nagyjából 223 millió forint) a fizetését (bónuszokkal együtt), és ezt azóta tartja is. Vagyis jól látszik, hogy a nagy vagyongyarapodása nem a gigantikus fizetésemelésekből vagy bónuszokból ered, sokkal inkább a Facebook részvényekből. Zuckerberg a vállalat összes részvényének 17 százalékát birtokolja.

Elsősorban a Facebook részvényekhez köthető Mark Zuckerberg vagyona Forrás: AFP/Gerard Julien

Ez pedig eddig egészen jól kifizetődő volt Zuckerberg számára, mivel

a Facebook részvénye a tőzsdére lépés óta 408 százalékot erősödött, és a közösségi média cég piaci értéke eléri az 547 milliárd dollárt.

Mindazonáltal a részvényekhez kapcsolódó vagyon kockázatokkal is jár. Ha ugyanis az árfolyam csökken, akkor Zuckerberg személyes vagyona is nagyot tud zuhanni. A vállalat körüli botrányok hatására például akkorát estek a részvények, hogy Zuckerberg nettó vagyona az idei Forbes összeállításban 9 milliárd dollárral marad el az egy évvel korábbitól. Zuckerberg azonban ennek ellenére is a világ 10 leggazdagabb embere között van.

Óránként 1,7 millió dollárt keresett

A Forbes 2017-es és 2018-as összesítése alapján az jön ki, hogy Zuckerberg évi jövedelme durván 15 milliárd dolláros. A Business Insider pedig eljátszott a gondolattal, hogy ez mit jelent egy órára lebontva.

Ha egy évben 8760 óra van, akkor az osztás eredményeként azt láthatjuk, hogy

a Facebook sztárja egy átlagos órában 1,7 millió dollárt (493 millió forintot) keres.

Ez a szám akkor válik igazán izgalmassá, ha megnézzük, hogyan aránylik az amerikai jövedelmi viszonyokhoz. Egy átlagos, főiskolai végzettséggel rendelkező amerikai férfi ugyanis az élete során 2,2 millió dollárt keres. Ez Zuckerberg számára kevesebb mint másfél óra alatt jön össze a fenti számítás szerint. Ha a női átlaggal hasonlítjuk össze, még durvább a kép, mivel az átlagos, főiskolai végzettséggel rendelkező amerikai nő az élete során mindössze 1,3 millió dollárt keres.

Nem él nagy lábon, de percenként közel 30 ezer dollárt keres a Facebook alapítója Forrás: AFP/Saul Loeb

A Business Insider azonban itt nem állt meg a számolással.

Zuckerberg egyetlen percre lebontott jövedelme ugyanis átlagosan 28 538 dollár (8,2 millió forint).

A hivatalos amerikai munkaerő-piaci statisztikák alapján pedig a medián középértékbe eső amerikai dolgozó 46 696 dollárt visz haza évente. Ez azt jelenti, hogy Mark Zuckerberg kevesebb mint két perc alatt keresi meg azt, amit a medián amerikai munkás egész évben.

Globális léptékek

A Facebook vezérének vagyona azonban nemzetközi viszonylatban is lenyűgöző.

Zuckerberg nettó vagyona ugyanis nagyjából akkora, mint Jordánia, Nicaragua, valamint Barbados GDP-je együttvéve.

Az említett országok bruttó hazai összterméke sorrendben: 46,9 milliárd, 15,4 milliárd, illetve 5,5 milliárd dollár.

Ezzel együtt Zuckerberg az Egyesült Államok minden egyes lakosának adhatna 100 dollárt, és még így megmaradna a nettó 67,3 milliárdos vagyonának több mint fele. Az USA-ban ugyanis a legfrissebb adatok szerint 328 938 134 ember él. Vagyis a mindenkinek kiosztott 100 dollár durván 32,8 milliárd dollárt tenne ki.