Jön a bankkártya, amely csak a széndioxid kibocsátás szerint enged költeni

bankkártya nő vásárlás Így fizess okosan, gyorsan, biztonságosan! - Mobilfizetés kisokos
Vágólapra másolva!
Újszerű hitelkártyát dob piacra a svéd Doconomy. A plasztik lényege, hogy figyeli az ügyfél kártyás vásárlásokkal elért napi széndioxid-kvótáját és a kvótán túl nem enged aznap költeni. Bár a megvásárolt árucikkeket nem látják, valószínűleg az üzletprofil alapján állapítják meg, hogy nagyságrendileg milyen széndioxid kibocsátással járt a megvásárolt termékek előállítása. Most díjat kaptak ezért a „találmányért" Franciaországban.
Vágólapra másolva!

Cannes-ban, Franciaországban kapott nagydíjat (Grand Prix) a svéd Doconomy azzal a hitelkártyájával, amely a szén-dioxid-kibocsátásra vonatkozó korlátozásokat elérhető közelségbe hozza, méghozzá egyenesen az emberek mindennapjaiba.

A hitelkártya még nem igényelhető, de már lehet róla pár dolgot tudni és fel lehet iratkozni egy e-mail címmel is a további értesítésekre.

A Doconomy Youtube videója bemutatja a kártya működését.

A hitelkártya maga is környezetbarát opciókkal készült, beleértve azt is, hogy mágnescsíkot nem fog tartalmazni.

Ez a korlát az Európai Unióban a régóta érvényben lévő „chip és PIN kód" szabály miatt nem lesz érezhető, azonban Európán kívül meglehetősen korlátozott lesz a kártya használata.

A kártyához egy mobilapplikáció fog tartozni, melynek a fejlesztésével még nem készültek el teljesen, de az idei nyárra ígérik az indulását.

Az alábbi oldalon lehet feliratkozni a fejlesztéssel kapcsolatos értesítésekre. Amennyiben valóban hitelkártyaként kerül majd forgalomba a kártya, úgy az a magyar ügyfelek számára gyakorlatilag nem lesz elérhető, de prepaid bankkártya változatban elképzelhető, hogy a magyar ügyfelek előtt is nyitott lesz a bankkártya igénylése, ez a kártyát kibocsátó cég döntésén múlik.

A Doconomy kártya fő előnye, hogy elhozza az emberek mindennapjaiba az amúgy napi szinten nehezen értelmezhető, széndioxid-kibocsátással kapcsolatos egyéni felelősséget Forrás: Shutterstock

A vásárlás során minden bankkártya elfogadóhelynek az ún. MCC kódja (Merchant Category Code) is eljut a kártyát kibocsátó bankhoz, azaz az ügyfél bankjához. Ez alapján be lehet kategorizálni az üzleteket. A hazai bankok ezt használják üzlettípus szerinti kedvezmények automatikus nyújtása során, a Doconomy is valószínűleg ebből számolja ki, hogy az adott üzlettípusban kapható áruk átlagosan milyen széndioxid-kibocsátással készültek és ezt osztja le egy személyre, ebből állapítva meg a napi felhasznált széndioxid-kvóta mennyiséget egy emberre vetítve.

Forrás: Adweek.com, Doconomy.com