Ezek a világ leggyorsabban növekvő városai

BRIC  tourists in Shanghai China Chinese Shanghai Pudong Lujiazui Financial District high-rise skyscraper tourist tourism spring SQUARE FORMAT
Tourists visit the Bund against the skyline of the Lujiazui Financial District with the Oriental Pearl TV Tower, left tallest, the Shanghai Tower, right tallest, the Shanghai World Financial Center, second right tallest, and other high-rise buildings and skyscrapers in Pudong on a clear day in Shanghai, China, 17 May 2016.
Vágólapra másolva!
A globális befektetők akkor is találhatnak maguknak kedvező városokat, ha kockázatvállalók, és akkor is, ha inkább biztonságra törekednek. Egy ingatlanpiaci kutatócég friss jelentés most mindkét csoport számára összegyűjtötte az izgalmas lehetőségeket.
Vágólapra másolva!

Az igazán bátor, és hosszú távra berendezkedő befektetők olyan feltörekvő térségek nagyvárosainak ingatlanpiacaira csaphatnak le, mint a Közel-Kelet, India vagy Kína. Ezzel szemben viszont vannak olyan városok is, amelyek kitartó biztonságos menedékként szolgálnak a nagy átrendeződésekkel szemben.

A Savills ingatlanpiaci tanácsadó cég összeállította a Resilient Cities Index nevű jelentését, amelyben

abból a szempontból rangsorolta a világ nagyvárosait, hogy azok mennyire kockázatosak a befektetők számára.

A kutatás egyebek mellett azt is figyelembe vette, hogy ezek a központi települések milyen mértékben lesznek képesek alkalmazkodni például a technológiai, demográfiai vagy politikai változásokhoz.

New York a világ leginkább ellenálló városa Forrás: AFP/Timothy A. Clary

A kutatás alapján a világ leginkább ellenálló, vagyis befektetői szempontból legbiztonságosabb városa New York lett, melyet Tokió, illetve Los Angeles követ. Külön izgalmas, hogy a top10-ben hat amerikai város is szerepel: az említettek mellett ott van még Chicago (5.), Washington D.C. (7.), Dallas (8.), valamint San Francisco (10.). Mindeközben csupán két európai város került be a legjobb 10-be – London bronzérmes lett, míg Párizs a 6. helyre futott be.

A Savills elsősorban az adott városok GDP-je, a lakosság vagyona, valamint a demográfiai adatok alapján állította össze az indexet.

A jelentés egyik legérdekesebb eleme, hogy a Savills megnézte, 2028-ra mely városok kerülhetnek be az első 50-be úgy, hogy legalább 10 helyezést ugranak előre – ezek az úgynevezett „nagy kihívók".

Itt a győztes a kínai Hangcsou lett, amely most a 29. helyre futott be, de 2028-ra már a 11. lehet.

Szintén jelentős növekedés előtt áll még a szaúdi főváros, Rijád, amely a 44. helyről a 31. helyre kúszhat föl, illetve két indiai település, Delhi (106. helyről a 44. helyre) és Mumbai (a 80. helyről a 46. helyre). A nagy kihívók közé Kínából bekerült még Nanking és Ningbo, Indiából Bengaluru (Bangalor), valamint Szaúd-Arábiából Dzsidda. Ki kell emelni, hogy egyetlen amerikai vagy európai város sem került fel a nagy kihívók listájára.

A jövő az ázsiai városoké lehet Forrás: AFP/Roslan Rahman

Ezzel együtt a kutatás hangsúlyozza, a következő évtizedben a 100-as lista 43 helyét kínai városok foglalhatják majd el, vagyis az ázsiai térség előretörése önmagában is igen jelentős lehet. A Savills kutatási vezetője, Sophie Chick a CNBC-nek hangsúlyozta,

a nagy kihívóknak számító városok azok, amelyek a leginkább az előnyükre tudják fordítani az éppen folyó változásokat.

Ezzel pedig gyorsan és hatékonyan tudnak reagálni a technológiai és társadalmi átalakulásokra. Ezen települések esetében a befektetések egyelőre elég kockázatosak, azonban a városok sokat profitálhatnak nemcsak az emelkedő lakossági vagyonból, de a gyors gazdasági növekedésből, valamint a kedvező demográfiai folyamatokból is – tette hozzá a szakember.