Új módszerrel ellenőrzik a britek a jövőben a műanyaghasználatot

műanyag evőeszközök
Vágólapra másolva!
Az óceánok szennyezésének megállítására a brit kormány a következő években új ellenőrzéseket vezet be az egyszer használatos műanyag termékeknél – írja a BBC.
Vágólapra másolva!

Az intézkedés a műanyag szívószálakat, műanyag italkeverőket, és fültisztítókat érinti 2020 áprilisától. Környezetvédelmi csoportok dicsérik a lépést, de állításuk szerint

sokkal határozottabb intézkedésekre lenne szükség.

Illusztráció Forrás: 123RF

A kiadott közlemény szerint az üzletekben ezentúl nem lehetne műanyag szívószálakat vásárolni, csak regisztrált gyógyszertárakban, valamint online. A gyógyszertárakban azért lehetséges, mivel a fogyatékkal élő csoportok rámutattak arra, hogy a szívószálak mennyire fontosak a mindennapi életben, és a teljes tilalom kockázatos lehet számukra.

A közleményben kitértek arra, hogy bárokban és éttermekben ezentúl nem lehet kitenni műanyag szívószálakat, ám ha a vásárló kéri, akkor adni kell neki.

A kormány becslése szerint az új korlátozások bevezetése után a műanyag szívószálak számát a most évente kidobott 4,7 milliárdról akár 44 millió darabra lehetne csökkenteni.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Továbbá a műanyag italkeverőket teljes mértékig fel kell számolni. Az orvostudományi és tudományos laboratóriumok továbbra is képesek lesznek ezeket beszerezni kutatásaikhoz, valamint a bűnüldöző szervezetek továbbra is használhatják kriminalisztikai célokra.

Évente mintegy 1,8 milliárd műanyag italkeverő kerül a szemétbe Angliában.

A hét elején az Európai Unió hivatalosan elfogadta azt a tervet, miszerint 2021-ig betiltják a műanyag szívószálakat, evőeszközöket és tányérokat.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) kérte az összes elkerülhető egyszer használatos műanyagok betiltását.