Féléves csúcson a nemzetközi tőzsdék

Budapesti Értéktőzsde 2016 április 5-én Budapesti Értéktőzsde
Budapesti Értéktőzsde 2016 április 5-én
Vágólapra másolva!
A múlt hét az optimizmus jegyében telt a nemzetközi tőzsdéken, azok ugyanis féléves csúcsra emelkedtek. A BUX eközben inkább stagnált, nem mutatott jelentősebb elmozdulást.
Vágólapra másolva!

Kissé gyengült a dollár az euróval szemben a múlt hét hétfőn annak hatására, hogy az amerikai kiskereskedelem váratlan, 0,2 százalékos visszaesésének jelentőségét felülsúlyozták az enyhén lassuló eurózónás inflációval szemben, hiszen a monetáris politikák immár mindkét kontinensen egy irányba, a kivárás felé tartanak.

A nyersanyagvezérelt ausztrál dollár több mint fél százalékot erősödött, miután a kínai ipari aktivitás 4 hónap után váratlanul nagyot emelkedett, ami már jelezheti a kínai kormány gazdaságélénkítő csomagjának pozitív hatásait.

A brit font szintén erősödött annak köszönhetően, hogy egyre hangosabb az a csoport, amely Theresa May jelenlegi brexit-stratégiájának elhagyását szorgalmazza és a szoros gazdasági, akár vámuniós együttműködést sürgeti az Európai Unióval.

Forrás: Flickr, vagawi

A hét közepén meglehetősen álmosan telt a kereskedés a devizapiacokon. Ahogy az az elmúlt hetekben megszokott volt, az EUR/USD sem tudott érdemben elmozdulni. Teljes kivárásra rendezkedik be a piac az új, érdemi információk megjelenéséig, amit jól mutat a globális devizapiaci forgalom napról napra két számjegyű esése is.

Felülteljesítő volt a forint

Az oldalazáshoz hozzájárul az is, hogy a nagy jegybankok immár egy irányba kommunikálnak a monetáris és makroképet illetően, így egyre kevésbé érdemes a devizapárok kapcsán rövidtávon spekulálni. Emellett a vegyes makrogazdasági adatok is a kivárást erősítik.

Csütörtökön az amerikai-kínai tárgyalások haladása, a brexit remények, és a vártnál jobb kínai, valamint euróövezeti adatok hatására erősödött az euró és a font, míg a javuló kockázati étvágy miatt gyengült a jen.

Nagyot erősödött a forint a minden várakozást felülmúló kiskereskedelmi adatok hatására, mivel egyrészt a GDP növekedése is érdemben meghaladhatja a várakozásokat, másrészt az inflációt is növelheti, további lépésekre késztetve az Magyar Nemzeti Bankot.

A forint 0,4 százalékos erősödéssel 320 alá került az euróval szemben, és még nagyobb mértékben értékelődött fel a dollár ellenében, így messze felülteljesítette a régiós és feltörekvő devizákat. A hét egészét tekintve a forint oldalazott mind az euróval, mind a dollárral szemben.

Jól indult a hét Amerikában

Az amerikai indexek erősen indították a hetet, köszönhetően a vártnál erősebb amerikai (ISM manufacturing: 55,3) és kínai (Caixin: 50,8) ipari hangulatindexeknek, hiszen ezek hatására némileg enyhültek a globális növekedési aggodalmak.

Forrás: AFP/Getty Images/Drew Angerer

Ezenfelül a kereskedelmi egyezkedéssel kapcsolatos információk is foglalkoztatják a befektetőket. Ugyanezek az információk hajtották az európai papírokat is, amelyek másfél hónapja a legnagyobb emelkedéssel kezdték a második negyedévet.

Ezzel párhuzamosan viszont Németországban a megjelent ipari hangulatindex 80 hónapos mélypontra süllyedt és az eurózónás ipari hangulat is a leggyengébb hónapját produkálta 6 év óta.

Ebben jelentős szerepe van annak, hogy a német gazdaság a technikai recesszió közelébe süllyedt, és a helyzet javulására egyelőre csak halványan pislákoló jelek mutatnak.

Szárnyra kapott a Wizz Air

Szerdán fél éves csúcson zártak a nemzetközi indexek, köszönhetően az autóipari és a biztosítók részvényeinek, illetve annak, hogy a brexit miatt gyengélkedő font hatására felrántották a londoni piacot.

A Wizz Air közel 5 százalékot emelkedett a londoni tőzsdén, miután a célsáv tetejére várja a tavalyi profitját a fapados légitársaság.

Ezzel kilóg az iparágból, mivel a versenytársaknak kevésbé megy jól egyelőre.

Forrás: AFP/Matthieu Clavel

A februári amerikai ipari rendelési adatok oldalazást mutattak, miközben a januári adatot felfelé módosították, ami kisebb pozitív jelként értelmezhető az amerikai feldolgozóipar kilátásait tekintve.

A hét második felében azután nem volt egyértelmű irány a nemzetközi piacokon, így vegyesen teljesítettek az európai és az amerikai tőzsdék. A befektetők további részletekre várnak az amerikai-kínai tárgyalásokkal kapcsolatban.

Nagyot emelkedett a DAX

A német DAX index annak ellenére emelkedett, hogy az ipari rendelések meredeken zuhantak.

Az emelkedést a Commerzbank vezette, mivel az Unicredit bejelentette, hogy amennyiben nem jön létre a Deutsche Bank-Commerzbank fúzió, megfontolhatja a német bank felvásárlását.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az amerikai kereskedésben is leginkább néhány vállalati hír mozgatta a részvényeket. Nagyot zuhant a Tesla, mivel az első negyedévben az eladások messze alulmúlták a várakozásokat.

A hetet végül 1,9-2,7 százalék közötti pluszban zárták az amerikai indexek, a német DAX pedig egészen kiváló teljesítményt nyújtott, ugyanis 4,2 százalékos emelkedést tudott felmutatni heti szinten, a londoni FTSE pedig 2,3 százalékosat.

A hazai tőzsdeindex 0,4 százalékos emelkedésre volt képes heti szinten, a vezető papírok között az OTP 1, a Richter 1,1, az MTelekom pedig 1,5 százalékkal értékelődött fel, míg a Mol értéke 1,5 százalékkal csökkent.