Napelempark épül Kisbéren

Paks, 2019. március 5. Az újonnan átadott paksi naperőmű napelemtáblái 2019. március 5-én. Az ország egyik legnagyobb, 9 milliárdos költséggel készült naperőműve az MVM Csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata, az MVM Zöld Generáció Kft. koordinálásával valósult meg az atomerőműtől néhány kilométerre. A 20,6 megawatt beépített kapacitású naperőmű mintegy 8500 háztartás, azaz több mint 20 ezer ember villamosenergia-ellátását biztosítja. MTI/Sóki Tamás
Vágólapra másolva!
Kisbér határában az önkormányzat által biztosított 2,4 hektáros területen napelem park építése kezdődött, melyben 2.100 áramtermelő egységet helyeznek el – közölte a település polgármestere.
Vágólapra másolva!

Mint mondta, a város 25 évre adta bérbe a területet az MVM Csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalatának, a társaság tevékenysége után iparűzési adót is fizet az önkormányzatnak.

Az erőmű a tervek szerint 2019 végén kezdi meg kereskedelmi üzemét.

Illusztráció Forrás: MTI/Sóki Tamás

Czunyiné Bertalan Judit, a térség országgyűlési képviselője hozzátette, a kisbéri beruházás egy nagyobb projekt része. Az MVM összesen 21 darab, 0,5 megawatt beépített teljesítményt nem meghaladó fotovoltaikus kiserőművet épít az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. területén.

Az erőművek összesen átlagosan évente 13,2 gigawattóra villamos energia termelésére lesznek képesek.

Ez a mennyiség több mint 5 ezer háztartás éves villamosenergia-szükségletét fedezheti amellett, hogy éves szinten közel 13 ezer tonnával csökkenhet az ország szén-dioxid kibocsátása.

A Nyugat-Dunántúl és Közép-Dunántúl régiókat érintő projekt teljes beruházási összköltsége megközelíti a 6 milliárd forintot,

a költség egyharmadát uniós források, kétharmadát a magyar költségvetés fedezi.