Mit hozhatnak az amerikai rekordok a hazai tőzsdén?

Az amerikai tőzsdeindexek teljesítménye a 2009. márciusi mélypontok óta
Vágólapra másolva!
Jókedvűek a befektetők a piacokon: az egyik legfontosabb mutató, a félezer nagyvállalat árfolyamát bemutató S&P 500 ugyanis rekordot döntött kedden. Ugyanakkor a budapesti piacnak van mit behoznia, aki bírja a kockázatot, annak lehet keresnivalója a magyar parketten.
Vágólapra másolva!

Történelmi rekord született a héten az USA-ban, pedig hetekkel, hónapokkal ezelőtt még nagyon mások voltak a kilátások.

Az egyik legfontosabb részvényindex, az ötszáz amerikai nagyvállalat árfolyamának mozgását bemutató S&P 500 mutató ugyanis soha nem látott szintet ért el kedden. Nem mellesleg a technológiai cégek összesített részvényindexe, a Nasdaq is csúcsot döntött.

Az S&P tavaly ősszel volt utoljára rekordszinten, utána jött az év végi korrekcióval elért mélypont, amelyhez képest több mint 20 százalékos növekedést ért el.

Oszladozó félelmek

Kovács Mátyás, a K&H Alapkezelő szenior portfóliómenedzsere szerint

több tényezőnek köszönhető az S&P 500 új csúcsa.

Egyrészt több nagyvállalat a vártnál jobb teljesítményről adott számot, például a motorgyártó Harley-Davidson vagy az üzenetküldő megoldásával világszerte ismertté vált Twitter.

Forrás: CNBC

Szintén fokozta a vásárlói kedvet, hogy kedvező makroadat érkezett az amerikai lakásszektorból, jól alakultak ugyanis az újlakás-eladások. A szakember szerint az is segítette a piacokat, hogy korábban a befektetők féltek az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi háborútól, ám úgy tűnik, hogy sikerül egyezségre jutniuk a feleknek, hamarosan megszülethet a problémát megszüntető megállapodás.

– mondta Kovács Mátyás. Hozzátette: összességében a döntéshozók korábbi kiemelkedő kockázatok kezelésére tett lépéseinek örülnek a befektetők és ezért sorakoztak fel a vevői oldalon.

A kutya előreszaladt, utoléri-e a gazdája?

Tény ugyanakkor, hogy a nemzetközi gazdaság lassulásának megfékezésére és az élénkítést célzó intézkedések ellenére még nem látszik, hogy a globális GDP tempósan megindult volna. Úgy tűnik, a befektetők előre bevásároltak, abban reménykednek, hogy valóban felpörög majd a világgazdaság.

– mondta Kovács Mátyás. Az idézett mondás szerint a tőzsde sokszor hasonlít arra, amikor egy kutya sétál a gazdájával, a kutya hol lemarad, hol előre szalad, de a végén ugyanoda jutnak.

Forrás: AP/Seth Wenig

A K&H Alapkezelő szakembere azt is elmondta, hogy az úgynevezett P/E ráta (árfolyam/eredmény) alapján egyáltalán nem mondható olcsónak a nemzetközi részvénypiac. Ennek ellenére a jelenlegi kilátások nem rosszak.

Egyfelől a befektetőknek nem igazán van alternatívája, a kötvénypiac ugyanis nem fest túl jó képet. Másrészt egy amerikai felmérés szerint a legnagyobb alapkezelők rengeteg készpénzen ülnek, amit el fognak költeni, például egy kisebb korrekció alkalmával, ezzel újabb lökést adva az árfolyamoknak.

– mondta a szakember.

Mi jöhet a hazai tőzsdén?

Fontos, hogy a magyar tőzsdeindex, a BUX a csúcsot döntő S&P 500-hoz képest lemaradt. Előbbi ugyanis alig több mint 10 százalékkal emelkedett az idén, míg az amerikai mutatók közel 20 százalékkal.

Forrás: MTI/Jászai Csaba

– mondta az alapkezelő szakembere.

Az S&P ezen a héten elért rekordja egyeseket elbizonytalanít, míg másokat további optimizmusra sarkall. Egyikük, Timothy Lesko, a Granite Investment Advisors partnere a CNBC-nek azt nyilatkozta, hogy az amerikai piacokban akár további 10-15 százalékos emelkedési potenciál lehet. Ha ez valóban bekövetkezik, az pozitív hatással lehet a hazai tőzsdeindexre, illetve részvényekre is.