Másfél milliárd forintból újítanak fel óvodákat és bölcsődéket

VARGA Mihály
Budapest, 2019. február 16. Varga Mihály pénzügyminiszter 2019. február 16-án a minisztériumban sajtótájékoztatót tart abból az alkalomból, hogy az S&P egy fokozattal "BBB/A-2"-re javította a hosszú és rövid futamidejű magyar államadósság besorolását. MTI/Soós Lajos
Vágólapra másolva!
Varga Mihály bejelentette, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan az idén is pályázhatnak bölcsődei és óvodai konyhák megújítására az önkormányzatok.
Vágólapra másolva!

A pénzügyminiszter azt mondta, hogy

a kormány 1,5 milliárd forinttal támogatja, hogy a gyerekek korszerűbb környezetben, jobb minőségű, egészségesebb ételeket kapjanak.

Varga Mihály kiemelte. hogy a pályázat célja, hogy támogatást nyújtson az önkormányzatoknak az óvodai és bölcsődei gyermekétkeztetést szolgáló konyhák, étkezők felújításához, vagy új kialakításához azokon a helyeken, ahol még nem áll rendelkezésre.

A pályázat keretében különféle berendezések beszerzésére is lehetőség nyílik,

ennek tervezett összege azonban nem haladhatja meg az összberuházás 50 százalékát.

Varga Mihály pénzügyminiszter Forrás: MTI/Soós Lajos

Lényeges, hogy ezáltal korszerű, energiabarát fejlesztés valósuljon meg, ami így csökkenti majd a fenntartás jövőbeli költségeit, valamint szem előtt tartja a környezetvédelmi szempontokat - hangsúlyozta a pénzügyminiszter.

A maximális támogatási összeg 40 millió forint lehet önkormányzatonként,

melyhez a településeknek költségvetésük teherbírása szerint önerőt szükséges biztosítaniuk. Ennek alapján az igényelhető állami hozzájárulás mértéke akár 95 százalék is lehet. A részletes pályázati feltételeket a kormányzati honlapon elérhető felhívás tartalmazza.

A pályázatokat az ebr42 önkormányzati információs rendszeren keresztül a Magyar Államkincstárhoz kell benyújtani, legkésőbb 2019. június 20-ig. A megítélt támogatásokat - amelyek vissza nem térítendők - 2021. december 31-ig használhatják fel az önkormányzatok.