Nagy összefogás készül Szaúd-Arábia és Kína között

economy politics Horizontal
A picture taken on May 10, 2016 shows over Shaybah, the base for Saudi Aramco's Natural Gas Liquids plant and oil production in the surrounding Shaybah field in Saudi Arabia's remote Empty quarter desert close to the United Arab Emirates, on May 10, 2016. Despite collapsed global oil prices, production is expanding at Shaybah, as it is in other units of the company at the centre of the kingdom's Vision 2030 drive for diversification away from oil. The Saudi government plans to sell less than five percent of the company in what officials say will be the world's largest-ever share offering, while transforming Saudi Aramco into "a global industrial conglomerate". By 2020 the company says it will have tripled its gas processing capacity from levels at the turn of the century. / AFP PHOTO / IAN TIMBERLAKE
Vágólapra másolva!
Az eddigieknél is szorosabbra fűzné a két ország közti energiapiaci kapcsolatot Szaúd-Arábia és Kína. A világ legnagyobb olajkitermelőjének számító Saudi Aramco ugyanis elhivatott azzal kapcsolatban, hogy tartósan segítse Kína és az ázsiai térség energiaellátását, nemcsak az olaj, de egyre inkább a gáz terén is.
Vágólapra másolva!

Nemzetközi gázüzlet kiépítésébe fog a világ legnagyobb olajkitermelőjének számító Saudi Aramco, és a szaúdi állami vállalat erősíti az olyan termeléseit, amelyek csökkentik a „szénlábnyomát" – jelentette be a vállalat vezetője, Amin Nasser.

Ezzel összefüggésben az Aramco egy „energiahidat" épít ki Szaúd-Arábia és Kína között

annak érdekében, hogy minél stabilabban lehessen biztosítani az ázsiai ország fogyasztóinak növekvő olaj-, gáz-, valamint cseppfolyósított földgáz (LNG) igényét – írja a CNBC Nasser Pekingben kiadott közleménye alapján.

Tartós támogatás

Nasser hozzátette, szeretnék segíteni az érdekelt feleket – beleértve Kínát és a szélesebb ázsiai régiót is – annak tudatosításában, hogy

az olaj és a gáz még évtizedekig kiemelten fontos energiaforrás lesz a világ számára.

Ennek kapcsán pedig az Aramco biztosítani akarja ezeket a szereplőket arról, hogy a hosszú távú beruházásaikkal egy biztonsági övet nyújtanak az országoknak, amelyre azok továbbra is számíthatnak – emelte ki a vezérigazgató.

Az Aramco olajfinomító a szaúd-arábiai Dahranban Forrás: UIG via Getty Images/Myloupe

Az Aramco gázpiaci fejlesztési stratégiája egyébként 150 milliárd dollár értékű beruházást foglal magában a következő évtizedben.

A társaság célja, hogy növelje a gázkitermelését, és végül gázexportőrré kíván válni

– mondta még novemberben Nasser.

A vezető jelezte a szaúdi olaj szénlábnyoma az egyik legkisebb az egész világon, és a Kínának exportáló összes szereplő közül ők rendelkeznek a legalacsonyabb üvegházhatású gázkibocsátással.

Vezető szerepben

Az Aramco egyébként kiemelt befektető a kínai energiaiparban. Ezt támasztja alá, hogy még februárban megkötöttek egy üzletet a védelmi szektorban működő Norinco konglomerátummal, melynek következtében

a szaúdi cég 10 milliárd dollár értékű finomító- és petrolkémiai komplexumot épít.

Ezzel együtt arról is megállapodás született, hogy az Aramco részesedést vásárol a Zhejiang Petrochemical nevű vállalatban.

A szaúdi-kínai energiakapcsolatok eddig sem voltak gyengék. Szaúd-Arábia volt ugyanis Kína legnagyobb olajellátója februárban, amivel január után a királyság ismét átvette a vezető szerepet Oroszországtól.