Platinával és gyémánttal mászna ki a bajból ez az ország

platina
Platinum rings are seen on display at the Union Street Goldsmith 26 March 2004 in San Francisco. Platinum, which is used in jewelry and in catalysts to clean car exhaust fumes, hit $924.00 an ounce in Asia on Wednesday, its highest since March 1980 when the metal touched $1,047.50. Analysts expect the price soar over $1,000 per ounce to reach all-time highs. (Justin Sullivan/Getty Images/AFP) FOR NEWSPAPERS AND TV USE ONLY *** Local Caption ***
Vágólapra másolva!
Újraírja a bányászati tevékenységekre vonatkozó jogszabályokat Zimbabwe – olvasható a Mining.comon. Elsőként egy lényeges dolgot változtatnak meg, amitől viszont azt remélik, özönlenek majd a befektetők az országba.
Vágólapra másolva!

A külföldi vállalatok kezébe adná az irányítást Zimbabwe az ország platinabányáiban, azt remélve, hogy a nemzetközi nagyvállalatok tőkét visznek oda és fejlesztéseket hajtanak végre a telephelyeken. Ezzel egy régi helyzetet változtatnak meg, lényegében egyik pillanatról a másikra.

Az országban ugyanis jelenleg még az a szabály van érvényben, amit a korábban megbuktatott diktátor, Robert Mugabe idején fogadtak el. A Mugabe-rezsim ugyanis csak úgy engedélyezte a külföldi társaságok platina- és gyémántkitermelését, ha a cégek tulajdoni aránya az egyes vegyes vállalatokban nem megy 49 százalék fölé. Ezzel a rezsimnek az volt a célja, hogy pozitív megkülönböztetéssel támogassa a „feketék gazdaságát”.

A hararei kormány lényegében ezzel kívánta biztosítani magának a kitermelésben az irányítás jogát, és az üzleti döntéseknél a végső szó kimondását.

Hasonló koncepciót jelentett ez, mint aminek nyomán megvalósult a mezőgazdasági, fehér gazdálkodók kezében lévő területek kisajátítása, mely később a termelés összeomlásához, majd a gazdaság egészének bedőléséhez és hiperinflációhoz vezetett.

Zimbabwe jelenleg a világ második legnagyobb platinaszállítója a Dél-afrikai Köztársaság után.

A platina átmeneti fém, számos felhasználási területtel, például az üveggyártásban, a petrolkémiai iparban, vagy az autók katalizátorainak gyártásánál is szerepet kap. De sokat használják az ékszerkészítésben is.

Platinagyűrűk egy San Franciscó-i szalonban Forrás: Getty Images/2004 Getty Images/Justin Sullivan

Újságírói megkeresésre az ország bányaügyi minisztere megerősítette, hogy eltörlik a korábbi, még érvényben lévő korlátozó rendelkezést. Winston Chitando Zimbabwe pénzügyminiszterével együtt tárgyal Washingtonban, potenciális befektetőkkel. A Reuters kérdésére hozzátette: jelszavuk, amit még sokszor fognak ismételni, az, hogy „Zimbabwe az üzletre nyitott ország”.

A miniszter ugyanakkor nem válaszolt arra a kérdésre, hogy a platinabányászatra vonatkozó rendelkezést kiterjesztik-e a gyémántkitermelésre is.

Az ország egyébként emellett más fontos ásványkincsekkel is rendelkezik, melyek iránt megnövekedett a befektetői érdeklődés. Egy nagy ausztrál cég lítiumkitermelésre írt alá szerződést nemrég, míg a Karo Resources 4,2 milliárd dolláros megállapodást kötött egy Harare közelében lévő platinumbánya és -feldolgozó nyitására. A már ott működő vállalatok pedig új együttműködéseket kötöttek tevékenységük megerősítésére.

Zimbabwe nehezen tud kilépni a gazdasági válságból, melybe a megbuktatott rezsim kormányozta az országot Forrás: AFP/Anadolu Agency/Tafadzwa Ufumeli

A pénzügyminiszter korábban pedig azt közölte,

tavaly 8 milliárd dolláros befektetés érkezett a bányászatba, a projektek pedig legkésőbb három éven belül elindulnak.

A cégek azt mondták: üdvözlik a változtatást, mert bár a régi rendelkezés idején sem volt nehézségük a működésben, de a befektetők számára permanens aggodalmat jelentett annak megléte.