Az egyik legnagyobb hazai beruházás jön

Soltvadkert, 2019. március 8. Dolgozó a Material-Plastik Kft. második gyártócsarnokában az átadási ünnepség napján Soltvadkerten 2019. március 8-án. Az 1989-ben alapított műanyagipari vállalkozás 6 ezer négyzetméteres új üzemcsarnokának 3,1 milliárd forintos költségéhez a magyar állam 1,4 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott. MTI/Bús Csaba
Vágólapra másolva!
A Google újabb komoly bírságot kapott, ez pedig sorban a harmadik, amit az Európai Unió kiszabott a techvállalatra. A héten kiderült az is, hogy létrejöhet Magyarország második legnagyobb bankja, hiszen a Takarékbank kérőként megméretteti magát a Budapest Bank (BB) privatizációjakor. Lezárult a Fox és a Disney összeolvadása is, emiatt pedig több ezren veszíthetik el állasukat, mivel a cég költségcsökkentést tervez. A hét gazdasági összefoglalója.
Vágólapra másolva!

Magyarország történetének egyik legnagyobb beruházását jelentették be

Közép-Európa legkorszerűbb kertészeti termelési, feldolgozási és logisztikai központja épül a német FAKT AG egymilliárd eurós (313,7 milliárd forint) beruházásában Hegyeshalom és Bezenye határában, jelentette be Nagy István agrárminiszter.

Nagy István agrárminiszter (b) és Hubert Schulte-Kemper, a FAKT AG elnök-vezérigazgatója a cég tervezett beruházásának leendő helyszínén Hegyeshalom és Bezenye határában Forrás: MTI/Krizsán Csaba

A miniszter mérföldkőnek nevezte a beruházást, mert a 330 hektárra tervezett fejlesztéssel az Agrárminisztérium azon céljai valósulnak meg, hogy versenyképessé váljon a magyar mezőgazdaság, és széles körben elterjedt legyen a precíziós technológia.

Újabb visszahívások rázták meg az autóipart

Minőségi problémák miatt három, a világ autógyártásának élvonalába tartozó cég, a Mercedes, a BMW és a Porsche, összesen mintegy 180 ezer gépjárművét rendeli be Ázsiában. Az állami piacfelügyeleti hatóság szerint a Peking Benz Automotive 95.694 autóját hívja vissza.

Illusztráció Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Daniel Maurer

A Porsche is közölte, hogy 50 ezer, Kínában értékesített járművét kell berendelnie, lehetséges biztonsági problémák miatt, míg a BMW, a Toyota és a Volkswagen is visszahívásokról tájékoztatott.

A kormány csökkentheti a szálláshelyek áfáját

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója a héten elmondta, hogy a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) rendszerének sikeres bevezetése esetén a kormány napirendre veszi a szállodaszövetség által szorgalmazott áfacsökkentést a szálláshely-szolgáltatásban.

Illusztráció Forrás: MTI/Oláh Tibor

A befizetett turisztikai hozzájárulás januárban 110 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, ami optimizmusra ad okot, és ha minden így marad, akkor hamarosan valóban csökkenhet a szálláshelyek áfája.

Brüsszel újabb bírságot rótt ki a Google-re

Az Európai Unió (EU) versenyjogi biztosa, Margrethe Vestager bejelentette, hogy a Google-nek 1,5 milliárd eurós büntetést kell fizetnie, mert az AdSense nevű hirdetési platformjával az amerikai internetes óriásvállalat megsértette a versenyszabályokat.

Illusztráció Forrás: AFP/Anadolu Agency/Aytug Can Sencar

A Google számos szerződése már 2006 óta kizárólagossági záradékokat tartalmazott, és ez azt jelenti, hogy a kiadók a keresési találatokat megjelenítő oldalakon nem helyezhették el a versenytársak hirdetéseit. Vestager hangsúlyozta, hogy a Google egyeduralkodóvá vált a piacon, és a versenyellenes szerződéses korlátozások használatával gyakorlatilag kivonta magát a piaci verseny alól.

Létrejöhet az ország második legnagyobb bankja

Vida József, a Takarékbank Zrt. elnök-vezérigazgatója lehetségesnek tartja, hogy a Takarékbank kérőként megméretteti magát a Budapest Bank (BB) privatizációjakor, ha erre lehetőség lesz, álláspontja szerint minden eshetőséget meg kell vizsgálni.

Illusztráció Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A 2017-es adatok alapján a Takarék Csoport és a Budapest Bank összeolvadásából egy 3000 milliárd forint feletti mérlegfőösszegű társaság jönne létre, ez pedig az ország második legnagyobb bankja lenne az OTP mögött, versenyben a K&H-val.

Kitört a farmerláz New Yorkban

Visszatért a tőzsdére az ikonikus farmergyártó, a Levi Strauss: a társaság részvényeivel csütörtökön kezdődött meg a kereskedés a New York-i értéktőzsdén. Az indulás frenetikus volt, hiszen amellett, hogy jócskán túljegyezték a felkínált részvénymennyiséget, az első napon mindjárt harmadával drágultak a papírok.

A Levi's logója Forrás: AFP/Getty Images/Justin Sullivan

A cég részvényeinek újbóli bevezetésekor a New York-i értéktőzsdén még a farmer viselését tiltó előírást is felfüggesztették egész napra. A társaság papírjai iránt hatalmas volt az érdeklődés: a több mint tízszeres túljegyzés miatt a cég papírjaira megállapított 14-16 dolláros jegyzési ársáv felett vezették be azokat a parkettre.

Lezárult a Disney-Fox összeolvadás, elbocsátások jönnek

A Walt Disney véglegesítette a 21 Century Fox 71 milliárd dolláros felvásárlását, most viszont a beígért költségcsökkentést is végre kell hajtaniuk, emiatt pedig ezrek veszthetik el állásukat.

Illusztráció Forrás: Flickr

Ahhoz, hogy a hatalmas felvásárlási összeg kifizetése után is versenyképes maradjon a Disney, a vezérigazgató, Bob Iger már korábban kijelentette, hogy 2 milliárd dolláros költségcsökkentést fognak végrehajtani, amely munkahelyek megszüntetésével kezdődhet.

Dinamikus bérnövekedés jön két éven át

A Századvég Gazdaságkutató decemberi előrejelzéséhez képest nem módosította 2019-re vonatkozó prognózisát, így 3,9 százalékos növekedést vár, miközben 2020-ra 3,5 százalékos bővülést becsül.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

A háztartások fogyasztási kiadása a Századvég számítása szerint mindkét évben tovább bővülhet: 2019-ben 4,7, 2020-ban pedig 5 százalékkal. Az intézet a becslés elkészítésekor már figyelembe vette a családvédelmi akcióterv gazdaságélénkítő hatásait is, amely elsősorban a magasabb fogyasztáson keresztül jelenik majd meg.

Meghalt Alan Krueger sztárközgazdász

Elhunyt Alan Krueger közgazdász, egyetemi tanár, több volt amerikai elnök gazdasági főtanácsadója – közölte a héten a Princeton Egyetem. A családja által közzétett külön nyilatkozat szerint Krueger a múlt hét végén saját kezével vetett véget életének.

Alan Krueger Forrás: AFP/Jewel Samad

Krueger nagy teret szentelt a társadalmi egyenlőtlenségek kutatásának, megállapítva, hogy azokban az országokban, ahol nagyobb a társadalmi egyenlőtlenség, ott bizonyíthatóan kisebb a nemzedékek közötti társadalmi mobilitás.

Csúcson a magyar bevásárlóturizmus

A blokkk.com összeállításából kiderült, hogy hiába egyre népszerűbbek a webáruházak, a magyarok továbbra is szívesen utaznak külföldre, főleg Ausztriába, vásárolni. A bevásárlóturizmust a statisztikában az egynapos kiutazások között kell keresnünk. Az első szembetűnő változás, hogy vásárlási céllal egyre több alkalommal kerekedtünk fel az elmúlt időszakban.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Öt év alatt összesen két és félszeresére nőtt a magyar bevásárlóturizmus, ezen belül 2018-ban harmadával ugrott meg az előző évhez képest. Az egynapos külföldi kiruccanások összes költése már nem nőtt ennyire, de végül mindent egybevetve az rajzolódik ki a statisztikákból, hogy miközben egyre több a pénzünk, egyre többet utazunk külhonba, és ott egyre többet is vásárolunk.

Hatalmas fúzió jöhet az autóiparban

A Peugeot családi holding elnöke a héten azt nyilatkozta a Les Echos című francia lapnak, hogy támogatna egy esetleges egyesülést valamely másik autógyártó nagyvállalattal, emellett azt is kijelentette, hogy a potenciális partnerek egyike a Fiat Chrysler lehet. A két cég részvényei a hírre azonnal emelkedni kezdtek a tőzsdén.

Illusztráció Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Arnulf Stoffel

Robert Peugeot azért tartotta fontosnak, hogy a sajtó nyilvánosságához forduljon, mert olyan hírek jelentek meg, amelyek szerint a cég elnök-vezérigazgatója, Carlos Tavares kész arra, hogy ilyen irányú tárgyalásokat kezdjen más autógyártókkal, és a Fiat Chrysler, a General Motors vagy a Jaguar Land Rover lehet az ideális partner.

Új híd épül a Dunán

A beruházó NIF Zrt. közzétette a Győr belső keleti elkerülő útjára vonatkozó ajánlati felhívást a TED-en. A leendő nyertesnek az engedélyezési és kiviteli tervek elkészítése, valamint az építési engedélyek megszerzése lesz a feladata a projektben.

Illusztráció Forrás: NIF Zrt.

Az új nyomvonalon létrejövő, közel 3 kilométeres út az 1-es főút és a 14-es főút között teremt kapcsolatot a város jelentős részének elkerülésével. Az elkerülő az 1-es főúttól az Ipar utca meghosszabbításaként indul.

Megszűnt egy magyar internetszolgáltató

A Comnica az év elején úgy döntött, megvásárolja az Externet portfólióját. A 2019. február elején aláírt megállapodás értelmében a felszámolás alatt álló cég szolgáltatásait – a vezetékes internetes előfizetések kivételével – 2019 márciusától a Comnica szolgáltatja majd.

Illusztráció Forrás: Origo

A szolgáltatások átvételéről az elmúlt hónapokban a Comnica folyamatosan tájékoztatta az Externet előfizetőit. 2019 márciusától már mindannyiukat a Comnica szolgálja ki.

Új logót kap a Volkswagen

Megújult logóval jelentkezik a Volkswagen, amely a Golf új generációján jelenhet meg először. Az autógyártó szándékai szerint az új embléma a jelenleginél modernebb lesz.

Illusztráció Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Julian Stratenschulte

A változtatás oka az, hogy a Volkswagen új vezetése úgy véli: a jelenlegi logó túlontúl német és érzelemmentes. Eget rengető változásokra ugyanakkor nem kell felkészülni, természetesen marad az eredeti embléma formavilága, egy-két helyen azonban kisebb módosítások lesznek.

Csökkent a gázolaj ára

A Mol bruttó 3 forinttal csökkentette szerdán a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát, a benzin ára ezúttal nem változott. A csökkentés nyomán a gázolaj ára literenként 389 forintra mérséklődött.

Illusztráció Forrás: MTI/Marjai János

Az uniós statisztikai hivatal legfrissebb vállalati adatai alapján Magyarországon nőhettek a legnagyobb mértékben a bruttó keresetek az unióban tavaly – derült ki a Magyar Nemzet írásából a héten. A bruttó bérnövekedés és a munkáltatók ráfordítása több mint négyszerese volt 2018-ban az uniós átlagnak.