Rekordáron forog most a palládium

platinabánya, Anglo American Platinum
A view of barbed wire setup at the entrance of Lonmin's platinum mine in Marikana on January 23, 2014, ahead a of a workers' strike. Tens of thousands of workers at the world's three top platinum producers were set to down tools today in a pay strike that could have a devastating impact in Africa's largest economy. Up to 80,000 workers at Impala Platinum, Anglo American Platinum and Lonmin mines will embark on an indefinite strike from early Thursday, after their demand to double the minimum monthly wage to $1,150 was rejected. AFP PHOTO / ALEXANDER JOE / AFP PHOTO / ALEXANDER JOE
Vágólapra másolva!
A palládium árfolyama a héten átlépte az 1500 dolláros szintet, ami rekord magasságnak számít. Ezzel a fém még tovább fokozta az eddig megkezdett raliját, melyet a folyamatosan fennálló kínálati hiány okoz. A tendenciának elsősorban olyan kitermelők örülhetnek, mint Oroszország vagy Dél-Afrika.
Vágólapra másolva!

A palládium unciánkénti árfolyama csütörtökön közel 2 százalékos drágulás mellett megütötte az 1505 dolláros szintet is, ami rekord magasságnak számított. Ezzel a fém jó úton halad ahhoz, hogy februárban az egymást követő hetedik havi emelkedést hozza össze – írja a Bloomberg. A nemesfémek egyébként általában is szépen teljesítettek a nap folyamán. Az arany, az ezüst és platina egyaránt emelkedéseket mutatott.

A palládium az elmúlt időszakban igen jelentős áremelkedésen ment keresztül, és több mint háromszorosára drágult a 2016 januárjához képest.

Ráadásul a Citigroup elemzői szerint bőven van még tér a további áremelkedéshez. A bank úgy látja, valamilyen sokkhatás kellene ahhoz, hogy újra egyensúlyba kerüljön a fém piaca, máskülönben egyenes út vezethet az 1600 dolláros árfolyamhoz.

Fokozódó hiány

A globális hiány ugyanis egyre csak fokozódik a palládium piacán, és idén már drámai növekedésről beszélhetünk, ahogy az autóipar egyre inkább távolodik el a dízelmeghajtású járművektől. Éppen ezért egyes elemzők úgy látják, ha nem fog látványosan megemelkedni a kínálat – amire a következő években nem igazán lehet számítani –, akkor egyértelműen még további drágulásra kell felkészülni.

Meddig tarthat még a palládium drágulása? Forrás: AFP/Sputnik/Pavel Lisitsyn

Ezzel szemben viszont vannak olyanok is, akik megkérdőjelezik a mostani rali jövőbeni tartalékait.

A kínai autóeladások ugyanis csökkentek januárban, ráadásul úgy, hogy tavaly két évized után először volt tapasztalható egész éves gyengülés a világ második legnagyobb gazdaságának autópiacán.

Ehhez jön még, hogy az európai és észak-amerikai autópiacok folyamatosan zsugorodnak az autó- és fuvarmegosztó szolgáltatások terjedése miatt, vagyis egyre kevésbé lesz szükséges a saját jármű tulajdonlása.

A nagy nyertesek

Az autóiparban különösen fontos palládiumot elsősorban két országban termelik ki.

A kínálat több mint 80 százaléka Oroszországból származik a nikkel melléktermékeként, de kiemelkedő szereplőnek számít Dél-Afrika is.

A palládium sajátossága azonban, hogy a kínálata erősen függ más nyersanyagok kitermelésétől, illetve az ezekbe irányuló beruházásoktól.

Éppen ezért azok a bányacégek profitálnak a leginkább a palládium drágulásából, melyek ezekben az országokban működnek. A Dél-Afrikában kitermelő Anglo American Platinum például a héten jelezte, az autókereslet várhatóan tovább fog nőni, miközben a járművek átlagos mérete is emelkedik, ráadásul a károsanyag-kibocsátási szabályok is szigorodnak. Mindezek együtt pedig azt vetítik előre, hogy a hiány kitartó lesz a palládium piacán, vagyis jöhet még további drágulás is.

A palládium árfolyamának változása az elmúlt hónapokban Forrás: Investing.com

Vannak azonban olyan elemzők is, akik szerint a palládium felfutása nem fenntartható hosszú távon. Carsten Menke, a Julius Baer Group elemzője szerint ugyanis a piac lényegében beárazta a kínálati hiányt.

Következésképpen lehetséges, hogy a deficit hosszabb ideig kitart, de ez nem jelenti azt, hogy az áremelkedés is ugyanilyen hosszan megmarad.

A bank éppen ezért nem is változtatott a palládiumra kiadott 12 hónapos célárán, amely továbbra is 1000 dollár unciánként.