Van, amiben London már lenyomja Manhattant

Londoni City
Buildings in the City of London as viewed from Waterloo Bridge on Saturday, Jan. 28, 2017, in London, United Kingdom. The City of London is the main hub of financial services in the United Kingdom and is often termed 'The City'. (Photo by Jonathan Nicholson/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
London összesen 21 milliárd dollár értékű befektetést vonzott magához tavaly a kereskedelmi ingatlanpiacon, amivel megelőzte Manhattant, és így a brexittel kapcsolatos aggodalmak ellenére is megfosztotta a trónjától New York üzleti központját.
Vágólapra másolva!

Noha a brexittel kapcsolatos bizonytalanságok tavaly erősen megütötték Nagy-Britanniát, London mégis 16,2 milliárd fontnyi (21 milliárd dollár) tőkét vonzott magához a kereskedelmi ingatlanpiacon. Ezzel pedig a brit főváros maga mögött hagyta Manhattant, és világelső lett – írja a Bloomberg.

A jelenség hátterében elsősorban az áll, hogy a font 13 százalékot gyengült a dollár ellenében a 2016-os kilépési népszavazás óta.

Ehhez jött a kitartóan erős kereslet a irodahelyek iránt, ami végső soron azt eredményezte, hogy a külföldi befektetők lecsaptak az árfolyammozgások adta lehetőségekre – derül ki a Knight Frank elemzéséből.

A külföldi befektetők leginkább Kínából és Hongkongból érkeztek Londonba – összesen 3,5 milliárd dollár értékben –, de az ázsiai térség étvágya egyébként is erős volt, mivel a harmadik helyre Dél-Korea, a negyedik helyre pedig Szingapúr futott be.

Az ázsiai befektetők imádták tavaly a londoni kereskedelmi ingatlanokat Forrás: AFP/Oli Scarff

Számos befektető keresi a megfelelő hozamokat, és a brexit ezt meg is adja nekik.

London ugyanis ma olcsóbb, mint Párizs, Frankfurt vagy Berlin

– hangsúlyozta Nick Braybrook, a Knight Frank szakértője. Hozzátette, ha nem lenne a brexit, a londoni hozamok valószínűleg ugyanolyan alacsonyak lennének, mint Párizsban vagy Londonban.

Bár a teljes befektetett összeg némileg csökkent 2018-ban az egy évvel korábbi szinthez képest, az egyes üzletek átlagos mérete rekord szintre, 81,5 millió fontra bővült.

Mindeközben a Kínából és Hongkongból Londonba érkező összegek 51 százalékkal csökkentek tavaly a megelőző évben mért rekordhoz viszonyítva.

Ez elsősorban annak köszönhető, hogy Kínában életbe léptek a tőkemozgásokat korlátozó intézkedések, melyek jelentősen visszafogták a kiáramló tőke mennyiségét. Ezzel szemben viszont a dél-koreai befektetések mértéke megnyolcszorozódott Londonban, amivel így már a teljes összeg 16 százalékát tették ki.