Húsz éve nem volt ilyen: csődbe ment egy állami cég Kínában

made in china Kína
A woman talks on a phone at a shop counter in Beijing on June 18, 2009 with a huge logo saying "Made in China" on the wall. The World Bank raised its forecast for 2009 growth in China, citing a massive public spending drive that offset weak exports, but warned it was too soon to declare an end to the crisis. AFP PHOTO / LIU Jin / AFP / LIU JIN
Vágólapra másolva!
Ahogy Kína gazdasági növekedése lelassult, az ország súlyosan eladósodott cégeit egyre inkább fenyegeti a csőd veszélye. Most azonban olyan történt, amire 20 éve nem volt példa. Egy állami tulajdonú vállalat ment csődbe, mert nem tudta törleszteni az adósságait.
Vágólapra másolva!

Egyre fenyegetőbb jelek érkeznek Kínából, ahol a súlyos vállalati eladósodottságok mellett még a gazdasági növekedés is lelassult. Húsz éve nem fordult elő ugyanis az, ami a napokban megtörtént, vagyis hogy egy állami tulajdonban lévő cég fizetésképtelenné vált – írja a Business Insider.

A Qinghai Provincial Investment Group (QPIG) azonban

múlt pénteken nem tudta fizetni a 11 millió dollárnyi esedékes kamatot a 300 millió dollár értékű kötvényeire, aminek következtében a vállalat lényegében csőd közelébe került.

A QPIG hitelminősítése egyébként is rossz volt, az S&P Global Ratings „bóvli" kategóriában tartotta a céget. Majd jött a hétfő, és a QIPG-nek újabb 3 millió dollárnak megfelelő jüant kellett volna kifizetnie a hitelezőknek, de erre sem volt képes.

A társaság egyébként Qinghai tartomány legnagyobb alumíniumgyártója, a többségi tulajdonosa pedig a tartományi kormány. Az S&P meg is lepődött a csődön, mivel a hitelminősítőnél arra számítottak, hogy a tartományi vezetés továbbra is erősen támogatni fogja a vállalatot.

Mindez pedig igen aggasztó jel azzal kapcsolatban, hogy a kínai gazdasági növekedés lassulása milyen veszélyes módon társul a súlyos eladósodottsággal.

Főleg, hogy az elmúlt időszakban sokan figyelmeztettek, Peking az adósságleépítés kárára igyekszik fokozni a gazdaság teljesítményét.

A QPIG problémái azonban nem most kezdődtek. A helyi média korábban is beszámolt arról, hogy Qinghai tartomány kormányzata tette lehetővé azt is, hogy a QPIG ezt megelőzően éppen hogy elkerülje a csődöt – tavaly kétszer is veszélybe került a társaság.

Két évtizede először vált fizetésképtelenné Kínában állami tulajdonú vállalat Forrás: Imaginechina/Xie zhengyi - Imaginechina/Xie Zhengyi

A jelenlegi eset nem csupán azért fontos, mert két évtizede nem történt hasonló, hanem azért is, mert ismét rávilágít arra,

a helyi önkormányzatok igen nehéz helyzetbe kerültek Kínában, főleg azt követően, hogy Peking az elmúlt években komoly tőkekorlátozásokat léptetett életbe.

Most ez a politika megváltozott azzal, hogy a kormány a növekedés érdekében lazított a szabályozásokon, azonban komoly kérdés, végső soron mennyire lesz így kezelhető a súlyos kínai adósságteher.