Kémvírusokat telepíthetett a TikTok amerikai felhasználók telefonjára

TikTok videós alkalmazás
(FILES) In this file photo taken on December 14, 2018, a logo of the application TikTok is pictured in Paris. - The Indian government on April 16 ordered tech giants Google and Apple to take down the Chinese-owned Tiktok video app after a court expressed concerns over the spread of pornographic material, sources told AFP. (Photo by JOEL SAGET / AFP)
Vágólapra másolva!
Kalifornia államban diákok csoportos pert indítottak a világ leggyorsabban növekvő közösségi média oldala, a TikTok ellen. A vádak szerint az alkalmazás készítői adatokat gyűjtenek be a felhasználókról, a információkat pedig kínai szerverekre küldik.
Vágólapra másolva!

A pekingi ByteDance Technology tulajdonában lévő TikTok jelenleg elképesztő növekedést produkál és nemcsak Kínában, hanem világszerte is közkedvelt alkalmazás, elsősorban a fiatal felhasználók körében.

Az Egyesült Államokban már eddig is zajlottak vizsgálatok a TikTok ellen,

most viszont kaliforniai diákok egy csoportja perelte be a vállalatot, mivel szerintük az alkalmazás által begyűjtött adatokat kínai szerverekre továbbítják.

A TikTok nem reagált azonnal a vádakra, azonban a cég továbbra is azon az állásponton van, hogy az amerikai felhasználók személyes adatait az Egyesült Államokon belül tárolják és azokat sosem továbbítják Kínába.

illusztráció Forrás: AFP/Joel Saget

Misty Hong, a perben résztvevő egyik diák még márciusban töltötte le az alkalmazást, azonban sosem csinált profilt. A TikTok viszont ezt megtette helyette, ráadásul biometrikus adatokat is tárolt róla, amelyeket a telefonjában lévő videókból gyűjtöttek be.

A vádak szerint a TikTok az adatokat a bugly.qq.com és az umeng.com szervereire küldte,

ahol olyan információkat is tároltak, hogy Hong milyen oldalakat látogatott és milyen alkalmazásokat használt. Szintén fény derült arra, hogy a TikTok forráskódjába van ágyazva kínai reklámszolgáltató Igexin kódja, amely vállalatról 2017-ben derült ki, hogy kémvírusokat telepítettek a felhasználók telefonjára.