A Bölcs Vár sorra nyeri a nemzetközi elismeréseket, de az ellenzéki vezetés el akarja lehetetleníteni

Bölcs Vár bejárás
Vágólapra másolva!
Tavaly júliusban adták át a régi budai városháza épületét, amelyet a Magyar Nemzeti Bank által létrehozott Pallas Athéné Alapítványok újíttattak fel. A projekt célja az volt, hogy az épületben a régi korokhoz illeszkedve jöjjenek létre a 21. század elvárásainak megfelelő modern terek.
Vágólapra másolva!

A jelenleg Bölcs Vár néven is ismert épület több tudásközpontnak, köztük doktori iskolának is helyet ad. Az épületben folyó oktatási, kutatási munka mellett szerdánként könyvbemutatók, az ünnepi készülődés jegyében pedig vasárnaponként gyerekprogramok is vannak. Szintén a Bölcs Vár ad majd otthont a sanghaji központú Fudan Egyetemnek, amely még 2017-ben állapodott meg a Magyar Nemzeti Bankkal arról, hogy campust létesítenek Magyarországon.

A csaknem 800 éves múltra visszatekintő épület az elmúlt két év régészeti, művészet- és építészettörténeti kutatásai nyomán a budai polgárváros egyik legjobban feltárt és dokumentált műemlékévé vált.

A rekonstrukció sikerességéről mi sem árulkodik jobban, mint a számos díj és szakmai elismerés, melyet az épület begyűjtött.

Bölcs Vár Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az UNESCO nemzetközi műemlékvédelmi szervezete, az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága ICOMOS-díjjal jutalmazta a régi budai városháza helyreállítását. A bizottság a díjazást a helyreállítás példamutató gondosságával, a kortárs elemek visszafogottságával és rendező jelenlétével indokolta.

A Pallas Athéné Domus Sapientiae Alapítvány Pro Architectura díjban részesült, amelyet a Bölcs Vár tavaly átadott, felújított épületéért ítéltek oda, emellett pedig a Budapest Főváros Önkormányzata és a Budapesti Építész Kamara által közösen meghirdetett pályázat fődíját, a Budapest Építészeti Nívódíjat is elnyerte a Bölcs Vár.

Nemrég azonban a párbeszédes Váradiné Naszályi Márta lett az I. kerület polgármestere, aki azonnal elkezdte a módszeres rombolást és minden áron el akarja lehetetleníteni a Bölcs Vár működését.

Az ellenzéki propagandalapok többször is arról írtak, hogy be kell zárni a nemrég felújított Bölcs Várat, valamint arról is beszámoltak, hogy rengeteg panasz érkezik, mivel bulikat tartanak az épületben, valamint a hangszigetelés sem megfelelő.

Bölcs Vár Fotó: Szabó Gábor - Origo

Ez viszont nem igaz, hiszen az épület továbbra is érvényes működési engedéllyel rendelkezik, erről pedig Bánkuty Tamás, a PADE alapítványi igazgatója számolt be az Origónak. A zajjal kapcsolatban Bánkuty Tamás elmondta, hogy elsősorban a felújítási munkálatoknál érkezett panasz, de ott sem tömegesen, mindössze egyetlen lakóról volt szó.

Mivel egy korábban nem használt épületről van szó, ezért a PADE alapítványi igazgatója is elmondta, hogy van, akinek nem tetszik, hogy most diákokkal teli pezsgő élet jellemzi a Bölcs Várat, azonban semmi olyan probléma nincsen, amely megalapozná a zajra érkező panaszokat.

A helyszínen a használatbavételi engedély kapcsán négy-öt rezgésméréssel foglalkozó független, akkreditált mérőcég is folytatott vizsgálatokat, akik szintén nem találtak problémát.

A PADE ráadásul törekszik a jó kapcsolatra Váradiné Naszályi Mártával, akit meg is hívtak az épületbe, hogy maga is szemügyre vehesse a gyönyörűen felújított Bölcs Várat. Ő azonban inkább hangulatkeltésre használta az alkalmat, és egy ingyenes letölthető telefonos applikáció segítségével saját mérést is végzett, amely eredményéről a közösségi oldalán számolt be. Természetesen egy ilyen mérés minden szempontból komolytalannak minősül.