Merre mozdul el az arany piaca 2020-ban?

arany, aranyrúd, illusztráció
Vágólapra másolva!
Az arany árfolyama jövőre 9 százalékot ugorhat, és elérheti akár az 1600 dolláros unciánkénti árfolyamot március végére – mondják a Goldman Sachs elemzői. A banknál úgy látják, elsősorban a globális recessziós kockázatok fokozódása okozhatja a menedékeszköz drágulását.
Vágólapra másolva!

Akár már március végére 1600 dollárig emelkedhet az arany unciánkénti árfolyama, amely nagyjából 9 százalékos emelkedés volna a december első felében elért szinthez képest – mondják a Goldman Sachs elemzői.

A befektetési banknál úgy számolnak, hogy az alábbi tényezők támogathatják az arany árfolyamát 2020-ban:

az amerikai recessziós félelmek, a politikai bizonytalanságok, a magas háztartási megtakarítási állomány, az alacsony kamatok, egy esetleges részvénypiaci eladási hullám, a feltörekvő piacok növekedése, a bányacégek kibocsátásainak szerény bővülése, valamint az erőteljes jegybanki aranyvásárlások.

A szakértők közölték, kitartóan optimisták az arany árával kapcsolatban 2020-ra, tekintve hogy a befektetők hagyományosan menedékeszköznek tekintik az aranyat a bizonytalanabb vagy kockázatosabb időszakokban.

Fokozódó kockázatok

A fent említett tényezőket a Goldmannál az alábbiak szerint bontották le.

Az Egyesült Államokban a rekord alacsony munkanélküliség ellenére több olyan indikátor is elkezdett veszélyt jelezni, amely klasszikusan recessziót jelent.

Erre a legjobb jel az úgynevezett fordított hozamgörbe volt (amikor a rövid lejáratú kötvényeket magasabban árazzák a hosszú lejáratúaknál). Továbbra is nyitott kérdés tehát, hogy valóban fenyegeti-e recesszió az USA-t, de ha további erre utaló jelek érkeznek, akkor a befektetők elkezdhetnek intenzívebben aranyat vásárolni.

Nagy éve lehet az aranynak 2020-ban Forrás: Shutterstock

Ezzel együtt vannak olyan jelentős politikai bizonytalanságok, melyek tartósan a menedékeszközök felé terelhetik a piaci szereplőket. Ilyen az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások alakulása, a jövőre esedékes amerikai elnökválasztás, a hongkongi tüntetések, valamint az egyre aggasztóbb globális vagyoni egyenlőtlenség.

Mindeközben a fejlett országokban egyre nőtt a háztartások megtakarítása

– alacsony kamatok mellett –, ami most már komoly szabad tőkepotenciált jelent. A fent említett bizonytalanságok mellett pedig egyre több megtakarítást kereső fektetheti a pénzét aranyba.

Ezt erősíti meg, hogy a rendkívül alacsony, vagy sokszor negatív kamatszintek egyre kevésbé teszik vonzóvá az egyébként biztonságosnak számító fejlett piaci állampapírokat. Következésképpen az arany sokkal kedvezőbb hozamú befektetés lehet nemcsak most, de a következő recesszió idején is.

A politikai bizonytalanságok és a gyengébb amerikai fogyasztói bizalom pedig azt eredményezheti, hogy a részvénypiac gyengélkedésnek indul a következő hónapokban.

Ebből pedig a fenti okok miatt az arany, mint menedékeszköz, igen erősen profitálhat.

Fokozódó kereslet

Ehhez jön még, hogy a feltörekvő piaci vagyongyarapodás felfűtheti az arany iránti keresletet, nem pusztán befektetési eszközként, de ékszerként is. A Goldman közgazdászai úgy számolnak, hogy a feltörekvő piacok – melyek a globális aranyvásárlások jelentős részét adják – GDP-je átlagosan 7,8 százalékkal bővülhet évente 2024-ig.

Miközben viszont a feltörekvő piaci kereslet nő, a kibocsátás várhatóan csökkenni fog.

A befektetési bank prognózisa szerint a gyengélkedő kínálat önmagában évente 4,6 százalékkal emelheti meg a nemesfém árát a következő években.

Eközben a központi bankok hatalmas lendülettel vásárolnak aranyat. Idén már sikerült összehozni egy rekordnak számító 750 tonnás vásárlást, jövőre pedig újabb 680 tonnás beszerzéssel számolnak a Goldmannál – ami szintén az arany drágulását támogatja.