PM: Jó irányba halad a magyar gazdaság

Bodó Sándor
Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.
Vágólapra másolva!
A magyar gazdaság jó irányba halad, ezt támasztja alá, hogy több mint 4,5 millióan dolgoznak ma Magyarországon, a foglalkoztatási ráta meghaladta a 70 százalékot, a munkanélküliségi ráta pedig 3,5 százalék alá csökkent - mondta Bodó Sándor, a Pénzügyminisztérium (PM) foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára az Év Felelős Foglalkoztatója 2019 Díj átadásán kedden.
Vágólapra másolva!

Bodó Sándor kifejtette, hogy a foglalkoztatás területén elért kiemelkedő eredmények ellenére még van tennivaló, példaként a kisgyermekes anyák, a csökkent munkaképességűek és a pályakezdők foglalkoztatásának segítését említette.

Az államtitkár szerint az év felelős foglalkoztatójának elismerése azért jelentős, mert

a vállalatok visszajelzést kapnak az általuk alkalmazott, a vállalati kultúra javítására szolgáló jó gyakorlataikról.

Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkár Forrás: MTI/Illyés Tibor

Karakó László, az OFA Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, az elismeréseket az idén negyedik alkalommal adták át. Kiemelte, hogy azok a cégek, amelyek idén már sokadik alkalommal pályáztak, bizonyítják, hogy

a felelős foglalkoztatás nem csupán egy akció, hanem vállalati értékrend, ami a dolgozók számára megtartó erővel bír.

Közölte azt is, hogy a cégek a pályázataikban a felelős foglalkoztatás eszközeit, a jó gyakorlatokat és egyúttal HR stratégiai irányokat is felvázoltak. Mindezekből kiindulva Karakó László úgy vélte, hogy a felelős foglalkoztatás eleme például

  • a munkavállalók folyamatos képzése,
  • a dolgozók munka és magánélet egyensúlyának biztosítása,
  • a rugalmas foglalkoztatási formák bevezetése
  • és az egészséges munkakörülmények megteremtése.

A rendezvényen elhangzott, hogy idén 5 kategóriában 53 cég, 64 pályázatát bírálta el a szakmai zsűri.

A díjazott vállalatok

A kisvállalkozások kategóriájában a Doktor24 Medicina Kft., a középvállalkozások csoportjában pedig az IMS Connector Systems Kft. vehette át az első helyezettnek járó elismerést.

A nagyvállalatoknál külön értékelték a 251-2000 embert és a 2000-nél több munkavállalót foglalkoztató nagyvállalatokat. Előbbiek közül a Linde Gáz Magyarország Zrt., az utóbbiak közül pedig a Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. kapta meg kategóriájában az Év Felelős Foglalkoztatója 2019 díjat.

A nagyvállalati kategóriákban különdíjat vehetett át a Michelin Hungária Kft. és az IBM Hungary ISSC Kft.

A közszféra szervezetei közül az MKK Magyar Követeléskezelő Zrt. kapta meg az első helyezettnek járó elismerést. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Képzési Különdíját a MOL Petrolkémia Zrt., a 45 év feletti dolgozók foglalkoztatásának javításáért járó elismerést, az úgynevezett Restart-Up különdíjat pedig a SZÉPHŐ Székesfehérvári Épületfenntartó és Hőszolgáltató Zrt. vehette át.