Ez a brit egyetem termeli ki a legtöbb vállalkozást

BRITAIN -UNIVERSITY BOAT RACE Horizontal panoramic STUDENT SPORT-ACTION MAN ROWING
Oxford University (L) rowers inch ahead of rivals Cambridge in the final yards of the 148th University Boat race on the River Thames in London 30 March, 2002. Oxford upset favourites Cambridge and won the 4.25 mile race by 2 seconds. AFP PHOTO MARTYN HAYHOW / AFP PHOTO / MARTIN HAYHOW
Vágólapra másolva!
A kutatások szerint a Queen's University Belfast lett a legjobb az értékesíthetőség szempontjából. A sikeres vállalkozások terén tehát a belfasti egyetem erősebbnek bizonyult, mint a két brit óriás, Oxford és Cambridge.
Vágólapra másolva!

Egy friss kutatás abból a szempontból vetette össze a brit egyetemeket, hogy melyik tudja kibocsátani a legtöbb szellemi terméket, illetve melyekből kerül ki a legtöbb sikeres vállalkozás – beleértve az olyan tényezőket is, mint a későbbi részvénypiaci teljesítmény vagy felvásárlás. Az egyes egyetemek sikerét a felmérés relatív értéken mérte, vagyis a kérdés az volt, a fenti tényezők milyen erősek a beérkező finanszírozás arányában.

Így jött ki, hogy a legjobban teljesítő brit egyetem a Queen's University Belfast, míg a második helyre Cambridge futott be.

Miközben a bronzérmet a Cardiff University kapta, addig Oxford csupán a kilencedik helyet tudta megcsípni.

Számos brit sikercég nőtt ki egyetemekről, de van még hova fejlődni Forrás: AFP/Oli Scarff

A kutatás készítői egyébként hangsúlyozták, a vizsgálat módszertanát pont úgy alakították ki, hogy az ne a legnagyobb egyetemek erejét tükrözze, hanem reálisabban értékelje a kisebb intézmények teljesítményét.

A listát készítő Octopus Ventures kockázatitőke alap egyik partnere kiemelte,

valószínűleg sokan meg fognak lepődni a győztesen, de ez mégsem akkora meglepetés, tekintve hogy milyen sok magas minőségű vállalkozás nőtt ki a belfasti egyetemről.

A jelentés hangsúlyozta, annak ellenére, hogy az USA és Kína után Nagy-Britannia termeli ki a legtöbb tudományos publikációt, a brit egyetemek mégis igencsak le vannak maradva (az erejükhöz képest) a kutatások nyereségessé tételében.

Az amerikai egyetemek sokkal sikeresebben hasznosítják a kutatásaikat Forrás: AFP/Joe Raedle

Az Egyesült Államokban egyébként a Massachusetts Institute of Technology (MIT) önmagában több mint 26 ezer vállalkozást termelt ki, melyek összesen 3,3 millió munkahelyet teremtettek, és együttesen évi 2 ezer milliárd dolláros éves bevételt hoznak össze.

Ez brit viszonyokra vetítve olyan, mintha egyetlen egyetemhez lenne köthető a brit nominális GDP 65 százaléka.

A jelentés ezzel együtt hangsúlyozza, hogy a brit egyetemek egyáltalán nem sikertelenek. Cambridge-ből nőtt ki például az Arm Holdings nevű, okostelefon chipeket gyártó cég, melyet 2016-ban 24,3 milliárd dollárért vett meg a japán SoftBank.

Az aranyérmes Queen's University Belfast esetében a kutatás kiemelte, hogy az egyetemnek van egy teljes ágazata (Qubis néven), amely kifejezetten a kutatások értékesítésére fókuszál.

Ez segített például a Kainos szoftvercég, a tudományos kamerákat gyártó Andor Technology vagy a Fusion Antibodies gyógyszercég indulásánál.

Jelenleg mindhárom vállalatot a londoni tőzsdén jegyzik.

Az adatokat 2009-től napjainkig vizsgálta a kutatás, összesen 147 egyetem bevonásával.