Zuckerberg: készek vagyunk az amerikai államot is beperelni

Zuckerberg, Facebook
Facebook CEO Mark Zuckerberg arrives to attend a meeting with the French president at the Elysee Palace in Paris on May 23, 2018. - Fresh from saying "sorry" to European lawmakers, Facebook CEO Mark Zuckerberg holds talks with the president on May 22 where he will face renewed pressure over his company's tax policies. (Photo by ludovic MARIN / AFP)
Vágólapra másolva!
Egy frissen kiszivárgott felvételen Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója hallható, amint az alkalmazottak kérdéseire válaszol egy vállalati rendezvényen. A dolgozókat leginkább az foglalkoztatta, hogy valóban feldarabolják-e a céget, Zuckerberg pedig mindenre készségesen válaszolt és a riválisok mellett az amerikai kormánynak is üzent.
Vágólapra másolva!

Javában tart a 2020-as választásokkal kapcsolatos kampány az Egyesült Államokban, és a demokrata oldal egyik visszatérő témája a techvállalatok egyre növekvő befolyása. A megoldást több, a demokrata elnökjelöltségért versenyző is a cégek feldarabolásában látja. Nem is csoda, hogy a Facebook dolgozóknak szervezett júliusi vállalati rendezvényen Mark Zuckerberg számos, ezzel kapcsolatos kérdést kapott, válaszait pedig titokban fel is vették.

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója Forrás: AFP/Ludovic Marin

Mark Zuckerberg a cég feldarabolásával kapcsolatban elmondta:

"Több olyan elnökjelölt is van, mint például Elizabeth Warren, aki szerint a vállalat feldarabolása lenne a legjobb megoldás. Ha valóban őt választják meg elnöknek, akkor egészen biztos vagyok abban, hogy jogi csata következik a Facebook és az amerikai kormányzat között, amelyet mi nyernénk meg. Ez egy hatalmas púp lenne a hátunkon, hiszen nem akarunk egy elhúzódó jogi perpatvarba bonyolódni saját kormányunkkal. Azonban ha valaki fenyeget minket és veszélyezteti a cég létezését, akkor az ellen harcolni fogunk".

Elizabeth Warren, aki jelenleg a korábbi alelnök, Joe Biden mellett az egyik legerősebb jelöltnek tűnik, Twitter üzenetben reagált Zuckerberg fenyegetésére: "az igazi "szívás" az lenne, ha nem tesszük rendbe a korrupt rendszert, amely segít a Facebooknak és a többi techóriásnak az illegális, versenyellenes gyakorlatok folytatásában, miközben sárba tiporják a felhasználók adatvédelmi jogait és nem lépnek fel megfelelően a demokrácia védelme érdekében.

Zuckerberget arról is kérdezték a nagy techvállalatok mit tehetnek azért, hogy megoldják a problémát:

" A vállalatok feldarabolása, legyen szó a Facebookról, a Google-ről vagy az Amazonról, nem fogja megoldani a problémát, hanem csak még nagyobb gondokat szül és nem fogja csökkenteni annak az esélyét, hogy valaki a közösségi médiát használva befolyásolja a választásokat. Sőt, valójában növeli majd, hiszen nehezebben lesz egyeztetni, mivel a vállalatok nem tudnak majd együtt dolgozni."

Zuckerberg elmondta, hogy nagy valószínűséggel már többször is kitették volna a cég éléről, ha nem lenne részvényei révén teljes irányítása a vállalat fölött. A Librával kapcsolatba elmondta, hogy a Facebook digitális valutája körül kialakult helyzet sokkal kevésbé drámaibb, mint ahogyan az a világsajtóban megjelenik.

Az Egyesült Államokban ugyan nem gyakori, de daraboltak már fel óriásvállalatokat, többek között az American Tobaccot 1911-ben, valamint az AT&T-t 1984-ben, legutóbb pedig a gyémántpiac 80 százalékát birtokló De Beers monopóliumot szedték szét 2003-ban.

Ennek ellenére a cég a jelenlegi 40 százalékos piaci részesedésével sokkal több profitot termel, mint korábban, hála az Oroszországban, Ausztráliában és Kanadában nyitott gyémántbányáknak.