Zsigó Róbert: Világszerte 820 millió ember éhezik

gyermekéhezés, gyermekélelmezés
Jászkisér, 2011. június 16. Seres Borbála zöldbabot szed gyermekeivel a Magyar Vöröskereszt tavaszi vetőmagadományából telepített konyhakertjében, Jászkiséren. A jászkiséri önkormányzat sikeres kezdeményezését követve a karitatív szervezet Konyhakert Programja keretében az ország 10 megyéjében mintegy 20 ezer rászoruló család kapott ingyen vetőmagot. MTI Fotó: Bugány János
Vágólapra másolva!
Világszerte 820 millió ember éhezik, és kétmilliárd fő szenved az alultápláltságtól. Az éhezők számának csökkentéséhez először az élelmiszer-veszteséget és pazarlást kell mérsékelni, amellyel ráadásul a természeti erőforrásokkal való felelős gazdálkodáshoz, valamint a környezeti fenntarthatósághoz is hozzájárulunk - hangsúlyozta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a Világ Élelmezés Biztonsági Bizottság 46. ülésén Rómában.
Vágólapra másolva!

Az ülés keretében megemlékeztek az Élelmezési Világnapról is, amelynek témája idén: Tetteink alakítják a jövőt, Egészséges táplálkozás az éhezésmentes világért. Az ülésen az Agrárminisztériumot Zsigó Róbert államtitkár képviselte, aki felszólalásában elmondta, hogy a világ népességének növekedésével párhuzamosan nő az élelmiszerek iránti igény, ezért

kizárólag a termelés növelése nem tekinthető megoldásnak.

Magyarország 2018-ban a Fenntartható Fejlődési Célok megvalósítására 12 millió dollár támogatást fordított 40 fejlesztési együttműködési projekt keretében.

2019-ben elindult Magyarország eddigi legnagyobb nemzetközi fejlesztési programja az Ugandai Köztársaságban,

amely révén hazánk hozzájárul az ugandai lakosság élelmiszer-ellátásának biztosításához.

A mélyszegénységben élők és éhezők legnagyobb része vidéken él, létfenntartásuk a mezőgazdaságon alapul, így a helyi közösségeken keresztül történő megközelítés lehet a kiút számukra Forrás: MTI/Bugány János

Zsigó Róbert előadásában elmondta, hogy a mélyszegénységben élők és éhezők legnagyobb része mindenhol vidéken él, létfenntartásuk a mezőgazdaságon alapul,

ezért fontos a helyi közösségek szükségletein és kapacitásain alapuló megközelítés.

A munkahelymegtartás és teremtés, az oktatás és a szolgáltatások biztosítása hozzájárul a vidéki élet vonzóbbá tételéhez, különösen a fiatalok számára. Magyarországon a helyi kistermelők termékeiket közvetlenül juttatják el a helyi iskolákba, óvodákba, biztosítva ezzel a közétkeztetésben résztvevők változatos, egészséges étrendjét. A kutatás és innováció szintén fontos szerepet játszik, hiszen ezek is javítják a vidéki területek életminőségét, lehetőséget teremtve arra is, hogy a fiatalabb generáció belépjen az ágazatba.

A Világnapról számos országban, így Magyarországon is megemlékeznek, minden év október 16-án, a FAO megalapításának napján.

A világnap létrehozása magyar kezdeményezésre született meg, 1979-ben az akkori agrárminiszter a FAO Konferencián vetette fel

az élelmezésnek és az élelmezést biztosító gazdáknak dedikált világnap létrehozásának ötletét. Így az idei Élelmezési Világnap hazánk számára különleges jelentőséggel bír és az Agrárminisztérium bízik abban, hogy a világ élelmezésbiztonsága érdekében megfogalmazott közös elkötelezettségünk felgyorsítja közös céljaink elérését.