Újabb szakítás jön a kultúra és egy energetikai vállalat között

National Theatre London, Royal Shakespeare Company
The facade of The National Theatre is seen at London's Southbank on August 1, 2017. The Royal National Theatre (generally known as the National Theatre) in London is one of the United Kingdom's three most prominent publicly funded performing arts venues, alongside the Royal Shakespeare Company and the Royal Opera House. Internationally, it is known as the National Theatre of Great Britain. (Photo by Alberto Pezzali/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
A brit National Theatre és a Shell megerősítették, az olajvállalat megszünteti az intézmény támogatását, miután utóbbi bejelentette, a klímaváltozással kapcsolatos aggodalmak miatt, felgyorsítja saját karbonsemlegessége érdekében tett erőfeszítéseit.
Vágólapra másolva!

Ahogy az Origo megírta, a Royal Shakespeare Company nemrégiben bejelentette, hogy felszámolja együttműködését a BP olajtársasággal, miután a klímatüntetések résztvevői a színház és a fosszilis üzemanyagot termelő olajtárság közötti kapcsolat ellen tiltakoztak. Most hasonló értelmű döntést tett közzé a National Theatre (Nemzeti Színház) a Shell-lel meglévő együttműködés jövőjét illetően, írja a Guardian.

A Shell egyike a színház aranyfokozatú támogatóinak, ami azt jelenti, hogy a vállalat évente legalább 15 ezer fonttal (kb. évi 5,5 millió forint) kell hogy támogassa az intézményt.

A Shell olyan nagyvállalati támogatók körében tette meg ezt eddig, mint a gyógyszeripari GlaxoSmithKline és Goldman Sachs befektetési alapja. Ezt megelőzően, 1995-től 2007-ig a Shell volt a szponzora egy, az intézményhez köthető nagyszabású, rendszeres évenkénti színháztalálkozónak is.

A National Theatre az egyik legfontosabb brit kulturális intézmény Forrás: AFP/NurPhoto/Alberto Pezzali

Az egyik legfontosabb brit kulturális intézmény, a National Theatre most viszont azt közölte: felülvizsgálták működésüket, és ennek eredményeként arra jutottak,

azonnali beavatkozást kell végezniük abban, hogy 2050-re elérjék saját karbonsemlegességüket, a párizsi klímaegyezmény céljaival összhangban.

A színház azt közölte, újabb ambíciózus célokat szeretnének kitűzni és megvalósítani ennek eléréséért, miután 2016-tól kezdődően 25 százalékkal csökkentették energia- és vízfelhasználásukat, valamint a működésük során keletkező hulladékot. Azt is közölték, a Shell régi és fontos támogatója volt a színháznak, de a támogatásuk jelenlegi formájában 2020 júniusában a színház kérésére lezárul.

A Shell szóvivője megerősítette ezeket az információkat.

Egyúttal közölte, nagyvállalatként maguk is úgy látják, a klímaváltozás kapcsán azonnali beavatkozás szükséges.

Hozzátette: a kedvező irányú változásokat álláspontjuk és törekvésük szerint hatékony vállalati irányelvekkel, technológiai innovációkkal és a fogyasztói tudatosság erősítésével, illetve a vásárlói magatartás megváltoztatásával lehet elérni.