Tudja, milyen igazolások kellenek jövőre az áfamentességhez?

kamion, teherautó, fuvarozás, fuvarozó cégek, áruszállítás, adóemelések
Vágólapra másolva!
Áfa megfizetése nélkül lehet eladni különféle termékeket az Európai Unión belül, amennyiben az eladó igazolni tudja, hogy a szóban forgó árut valóban egy másik tagállamba szállította. Eddig a tagállamok eltérő elvárásokat fogalmaztak meg e tény bizonyítására, ám 2020. január 1-től a rendszer megváltozik. Brüsszel minden tagállamra vonatkozóan egységesen meghatározta, milyen dokumentumokat kell elfogadniuk az adóhatóságoknak az elszállításra vonatkozó feltétel alátámasztására.
Vágólapra másolva!

A kiszállítás igazolására szolgáló dokumentumok két csoportra oszthatók. Az első csoportba a fuvarozás tényét alátámasztó dokumentumok (CRM, fuvarszámla stb.), míg a másik csoportba az egyéb dokumentumok (például a fuvaros kifizetését igazoló banki átutalási bizonylat) tartoznak.

A szabályozás azonban nem egyszerű, hiszen több követelményt is megfogalmaz a dokumentumok körét és tartalmát illetően.

Jóllehet az áfareform célja a vállalkozások adminisztrációs terheinek csökkentése lenne, a rendelkezések szigorúnak tűnnek.

A magyar hatósági gyakorlat alapján széles körben alkalmazott CMR okmányok beszerzése például nem mindig könnyű, ami miatt az áfamentesség alkalmazása kockázatos lehet.

Változnak az áfamentesség igazolásának dokumentumai jövő év január 1-től az egész Európai Unióban Forrás: MTI/Matusz Károly

"Bár a hatóságnak a bemutatott dokumentumok ellenére is lesz lehetősége megkérdőjelezni az áru kiszállításának tényét, az új szabályok segítségével könnyebb lesz eldönteni, hogy az adott ügylet során alkalmazható-e az adómentesség vagy sem" - mutatott rá Schütt Attila, a Deloitte adóosztályának menedzsere.

Ráadásul az új szabályoknak köszönhetően mód nyílik arra, hogy a kiszállítás tényét egyes könnyebben beszerezhető dokumentumokkal igazolják az érintettek.

"Az ilyen dokumentumok beszerzése és rögzítése beépíthető a vállalkozás üzleti folyamatai közé, így nemcsak az adómentes számlázás lesz biztonságosabb, de az adóellenőrzés hatékonysága is jelentősen javítható" - tette hozzá Tancsa Zoltán, a Deloitte adóosztályának partnere.