Szenzációs bejelentés, megtalálták a világ első matrjoska-gyémántját

dynasty diamond
A close-up view of the main 51.38-carat round-cut diamond, the Dynasty, from Russian diamond miner Alrosa’s Dynasty polished diamonds collection in Moscow on August 3, 2017. The collection of five polished stones was manufactured from a 179-carat Romanovs rough diamond, extracted at the company’s Nyurbinskaya kimberlite pipe in Russia's far northeast region of Yakutia in 2015. Alrosa plans to sell the whole collection in one set at a special online auction in November with the starting price not less than $10 million, according to the company’s CEO Ivanov. / AFP PHOTO / Yuri KADOBNOV
Vágólapra másolva!
Egy jakutföldi bányából került elő a matrjoska-gyémánt, a korábban soha nem látott drágakő, melynek belső magját egy másik, teljes értékű gyémánt öleli körül, jelentette be az Alrosa, az orosz gyémántipari vállalat.
Vágólapra másolva!

A Mining.com arról számol be, hogy egy Jakutszk városában működő gyémántkereskedő vállalat figyelt fel a kőre, és juttatta el azt az Alrosa geológiai feltárásokkal és vizsgálatokkal foglalkozó részlegének. Ott a szakemberek számos speciális elemzést lefuttattak a találaton, és megállapították, korábban soha nem tapasztalt jelenséggel állnak szemben.

Jelenlegi elméletük szerint ugyanis a kőben először a belső gyémánt alakult ki, ami köré a növekedés egyik későbbi fázisában, egy másik gyémánt képződött, aprócska légréssel a két réteg között.

Éppúgy, ahogy az orosz matrjoska babáknál látni, amikor az egyik magában rejt egy még kisebbet, az pedig egy annál is kisebbet.

Ennél pontosabbat egyelőre a szakemberek se tudnak mondani, csupán azt, hogy a lelet meglehetősen idős, legalább 800 millió éves. Az Alrosa munkatársai két hipotézist fogalmaztak meg arra nézve, hogyan alakulhatott ki a légtér a külső és belső gyémánt között.

Az egyik szerint a köpeny ásványa növekedésének szakaszában körbeölelte a belső gyémántot, majd később feldódott a Föld felszínén pihenve, létrehozva a sajátos szerkezetet. A másik szerint egy porózus polikristályos gyémánt anyagréteg alakult ki a gyémánt belsejében, ami a nagyon gyors növekedésnek volt köszönhető. Ezután a sokkal agresszívabban fejlődő köpeny feloldotta azt, kialakítva a külső gyémántot, és lehetővé téve a kisebb belsőnek szinte a szabad mozgást az üregben, a matrjoska babához hasonlóan - mondta el az Alrosa egyik vezető szakembere, aki hozzátette, hogy tudomásuk szerint

soha korábban még nem találtak ilyen követ a gyémántbányászat globális történetében.

A lelet azonban komplex és rendhagyó struktúrája ellenére, meglehetősen kicsi, és csak 0,62 karátos.