Sokat javított a magyar GDP növekedési előrejelzésén az IMF

advice analysis brand business businessman chart company competition concept consultant creative development diagram display economic education financial goals graph growth hand icon idea industry information innovation inspiration intelligence job man ma
19646878 - businessman hand working with new modern computer and business strategy as concept
Vágólapra másolva!
Jelentősen, egy százalékponttal javította idei és 0,6 százalékponttal a jövő évi magyar GDP-növekedési előrejelzését a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a most közzétett őszi World Economic Outlook (WEO) világgazdasági prognózisában.
Vágólapra másolva!

A magyar gazdaság az IMF honlapján megjelent előrejelzése szerint

az idén 4,6 százalékkal, jövőre pedig 3,3 százalékkal növekedhet a 2018-as 4,9 százalék után.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a szokásos szeptemberi felülvizsgálat során 5,1 százalékra módosította ezt a korábbi adatot.

Egy teljes százalék GDP-növekedésjavulást prognosztizált idénre Nemzetközi Valutaalap. Forrás: Origo

Az IMF előző, tavaszi kiadványában az idei évre 3,6 százalékos, 2020-ra pedig 2,7 százalékos magyar GDP-növekedést prognosztizált. Már az áprilisban publikált tavaszi prognózis is 0,3 százalékponttal emelte meg a tavaly novemberben az idei évre kiadott, és 0,1 százalékponttal a 2020-ra kiadott növekedési becslést.

Az IMF növelte inflációs előrejelzését is Magyarországra vonatkozóan.

Az éves átlagos infláció eszerint a tavalyi 2,8 százalék után az idén és jövőre egyaránt 3,4 százalék lehet.

Tavaszi prognózisában az IMF az idei évre 3,2 százalékos, 2020-ra 3,1 százalékos inflációt jelzett.

A munkanélküliségi rátára vonatkozó becslésén az IMF nem változtatott: a tavaly októberi és az idei áprilisi prognózissal megegyező módon 2019-ben 3,5 százalékra, 2020-ban pedig 3,4 százalékra csökkenhet a 2018-as 3,7 százalékról.