Mekkora ralit hoz idén a Mikulás a részvénypiacoknak?

karácsony fa fenyőfa télapó mikulás hó
A Santa Claus pulls a Christmas tree on December 12, 2012 in Mellensee, eastern Germany. AFP PHOTO / PATRICK PLEUL /GERMANY OUT / AFP PHOTO / DPA / PATRICK PLEUL
Vágólapra másolva!
Ahogy közeleg az év vége, a piaci elemzők minden évben elkezdik találgatni, hogy alakul az adott évben az úgynevezett Mikulás-rali. Egy elemzés most a historikus adatok alapján megpróbálta áttekinteni, mekkora emelkedés jöhet 2019-ben.
Vágólapra másolva!

Az év végi, úgynevezett Mikulás-rali kapcsán van egy fontos probléma, amellyel az elemzők minden évben szembe kell hogy nézzenek. Nevezetesen, hogy az általános optimizmus mellett a többség általában nem veszi a fáradtságot, hogy pontosan definiálja a Mikulás-rali fogalmát. Ráadásul sokan nem is a karácsonyi időszakra számolják a lehetséges részvénypiaci felfutás időszakát, hanem már október végétől.

A MarketWatch elemzője azonban azt javasolja, érdemes az év végi ralihoz két konkrét adatot kapcsolni.

Vagyis a Mikulás-rali a novemberi részvénypiaci mélyponttól a decemberi csúcsig tartana.

Ez pedig tarthatónak is tűnik az amerikai piacon, ha az átlagos teljesítményeket nézzük 1896 óta – akkor alapították a Dow Jones Industrial Average indexet. Ebben az esetben az átlagos év végi rali mértéke 7,2 százalékos.

Idén is lesz Mikulás-rali a tőzsdéken? Forrás: Image Source/Image Source/EMMERICHWEBB/Emmerichwebb

A historikus átlagokból végül is az jön ki, hogy amennyiben a novemberi mélypont nem lesz alacsonyabb annál, ahol a Dow Jones a múlt hét végén állt, akkor a decemberi csúcs elérheti akár a 29 ezer pontot is.

Érdekesség azonban, hogy

történelmi távlatban a 7,2 százalékos év végi átlagos emelkedés egyáltalán nem kimagasló más, két hónapos időtartamokban elért erősödésekhez képest az év bármely más hónapjaiban.

Az elemzés arra jutott, hogy az összes többi, hasonló időtartamra mért potenciális rali átlaga 7,0 százalék. A novemberi mélyponthoz képest mért átlagos emelkedések tehát lényegében alig térnek el a többi időszaktól.

Az idei évre nézve viszont a kérdés az, mi történik azokban az években, amikor az év elejétől mért részvénypiaci emelkedés kimondottan erős – idén ugyanis ez a helyzet. Elméletben teljesen logikus lenne, hogy az ilyen években az év végi rali kifejezetten gyenge, hiszen a befektetők igyekeznek zsebre tenni a nyereségeiket, vagyis épp hogy az eladók uralnák a piacot.

A historikus adatok szerint elég jó év vége jöhet a Wall Streeten Forrás: AFP/Bryan R. Smith

Az adatok azonban nem támasztják alá ezt az elméletet. Az elmúlt évszázadban ugyanis pont ezekben az években volt (bár nem sokkal) a legerősebb az év végi részvénypiaci felfutás. Pontosabban akkor, amikor az októberig elért éves teljesítmény a legizmosabb volt.

Következésképpen a MarketWatch elemzője úgy látja, minden esély megvan arra, hogy az amerikai részvénypiac emelkedni fog az év utolsó két hónapjában.

De nem azért, mert ez az év utolsó két hónapja, hanem azért, mert a vállalati eredmények erősek, az amerikai-kínai kereskedelmi háború pedig az enyhülés jeleit mutatja. Végső soron tehát eléggé úgy tűnik, a Mikulás-rali abban az értelemben csak legenda, hogy valóban létezne szignifikáns és kiugró emelkedési trend az év végi piacon. Az persze már más kérdés, hogy ha elegen hisznek a legendákban, akkor azok – legalábbis a tőzsdén – képesek lehetnek valósággá válni.