Kínában mostantól arcszkenneléshez kötik a mobilozást

arcfelismerés
Identity Verification
Vágólapra másolva!
Kínában hamarosan csak úgy igényelhető új mobilszolgáltatás, legyen az telefonszám vagy adatkapcsolat, ha ahhoz valaki az arcát adja, méghozzá szinte szó szerint. Néhány hét múlva ugyanis már nem lesz elég az arcképes igazolvány, az állampolgárnak hozzá kell járulnia ahhoz, hogy arcáról digitálisan szkennelt változatot készíthessenek.
Vágólapra másolva!

Új rendeletet hozott a kínai Ipari és Információtechnológiai Minisztérium - írja a Quartz. Ennek értelmében, decembertől a távközlési szolgáltatók be kell hogy szkenneljék azoknak az arcát, akik új, a mobiltelefonokhoz köthető szolgáltatást igényelnek, és ellenőrizniük is kell azt.

Kínában jelenleg mintegy 850 millió mobil internet felhasználó van, a minisztérium közleménye szerint a lépésre azért volt szükség, hogy az állam ezzel is "védje a polgárok jogait és érdekeit a kibertérben."

Az államnak ugyanis célja, hogy visszaszorítsa a telefonos és internetes csalásokat.

Az arcfelismerési teszt pedig csak az egyik lépés ennek érdekében. Emellett megtiltják a felhasználóknak, hogy mobiltelefonszámukat másnak átadják, és arra ösztönzik őket, hogy ellenőrzizzék, az általuk használt telefonszámot senki más nem regisztálta tudtuk és beleegyezésük nélkül a saját nevére.

A legtöbb országban mobiltelefonos szolgáltatások igényléséhez általában elegendő valamilyen arcképes, személyazonosításra alkalmas igazolvány - egyes, feltöltőkártyás szolgáltatásokhoz még az sem kell -, de

Kína az első, ahol az arcfelismerési teszt eredményéhez kötik a felhasználó szolgáltatási igényeinek regisztrálását.

Ez egy új szint meglépését jelenti a csalók és bűnözők elleni harcban, egyúttal gyökeresen ellentétes irányt más országok gyakorlatához képest, ahol az efféle megoldások bevezetésében lassulást látni a magánszféra és az emberi jogok megsértésével kapcsolatos aggályok miatt.

Illusztráció Forrás:Shutterstock

A korábbi szabályok szerint azoknak, akik online szeretnének szerződést kötni mobilszolgáltatásra, egy rövid videófelvétel csatolásával kell igazolni személyazonosságukat. A minisztérium azt állítja, Kínában szinte valamennyi mobiltelefon előfizetőt már saját nevük alatt regisztráltak.

Ezt az új rendelkezést akkor vezetik be, amikor Peking amúgy is szigorítja az Internet feletti ellenőrzést. A kínai állam a polgárok mobiltelefonja feletti ellenőrzést a társadalom feletti kontroll megőrzésének létfontosságú eszközeként tekinti. Hszi Csin-ping kínai elnök korábban úgy nyilatkozott a témában, hogy Kínának saját "kiber-szuverenitással" kell rendelkeznie, és felszólította a külföldi államokat, hogy tartsák tiszteletben Kína saját, interneten megvalósított ellenőrzési gyakorlatait. Ismert, hogy Kínában blokkolják a Facebook és a Twitter elérését, sőt, az apparátus képes a személyes üzeneteket továbbító alkalmazások ellenőrzésére illetve cenzúrázására is.

Bárhogy is, a kínai internetes felhasználókat nem győzte meg a nemrégiben elfogadott rendelet minisztériumi indoklása, miszerint annak célja az átlagos telefonhasználók védelmének erősítése.

Sokan attól tartanak, az új gyakorlat hozzájárulhat a személyes adatok más módokon való kiszivárgásához.

Mobilozó kínai utasok egy buszállomás várójában Forrás: AFP/Ji Haixin

A kínai közösségi felületeken sorra jelennek meg a kritikus posztok azzal kapcsolatban, hogy a 2013-ban már bevezetett rendszer, miszerint az előfizetéseket csak saját névre lehet megkötni, a mai napig nem váltotta be a reményeket.

Az adathalászat jelensége éppúgy probléma, ahogy a zavaró, direkt értékesítéssel próbálkozó telefonhívások sem maradtak abba.

Idén márciusban pedig egy, több millió privát üzenetváltást tartalmazó adatbázis bukkant fel az interneten, a hat legnépszerűbb kínai csevegőalkalmazásból kinyert adatokkal.

Kína most azt mondja, a korábban elindult, valódi neves regisztrációs rendszer kulcseleme új mobilszolgáltatási szerződéseknél az arcképes személyazonosító igazolvány megléte. Ezt a rendszert az hívta életre, hogy az évtized elején, 100 millió körüli volt azon SIM-kártyák száma az országban, melyeket nem valódi személyazonosító adatokkal regisztráltak. Az arcfelismerésre épülő ellenőrzésnél a találatnak egyeznie kell a személyazonosító igazolvány képével.