Iszonyúan befékezett a kínai gazdaság

made in china Kína
A woman talks on a phone at a shop counter in Beijing on June 18, 2009 with a huge logo saying "Made in China" on the wall. The World Bank raised its forecast for 2009 growth in China, citing a massive public spending drive that offset weak exports, but warned it was too soon to declare an end to the crisis. AFP PHOTO / LIU Jin / AFP / LIU JIN
Vágólapra másolva!
Az elmúlt hónap legnagyobb napi veszteségét szenvedték el a kínai tőzsdék, miután kiderült, a világ második legnagyobb gazdasága 6 százalékos GDP-növekedést produkált az idei harmadik negyedévben. Ez 27 és fél éves mélypontnak számított, de az elemzők figyelmeztetnek, még további lassulás jöhet a következő időszakban.
Vágólapra másolva!

A tőzsdeindexek is megérezték a rendkívül gyenge kínai növekedési adatot. A Shanghai Composite index 1,32 százalékkal, míg a sencseni index (Shenzhen Component Index) 1,16 százalékkal csökkent. A Sanghajban és Sencsenben jegyzett legnagyobb 300 vállalatot tömörítő CSI 300 mutató 1,42 százalékot esett pénteken.

Meglepő lassulás

Az elemzőket is meglepte a mindössze 6 százalékos – éves alapú – kínai GDP-növekedés. A harmadik negyedéves adat ugyanis alulmúlta a Reuters 6,1 százalékos elemzői konszenzusát. A rendkívül gyenge eredmény legalább 27 és fél éves mélypontnak számít – írja a CNBC.

Ismét fékezett egyet a kínai gazdasági növekedés Forrás: Imaginechina/Xie zhengyi - Imaginechina/Xie Zhengyi

A második negyedévben, szintén éves alapon, 6,2 százalékos volt a növekedés, ami elsősorban annak volt betudható, hogy az USA-val folytatott kereskedelmi háború erősen visszafogta a növekedési lehetőségeket.

A kínai GDP-növekedés azonban már 2018 első negyedéve óta élesen lassul.

Akkor 6,8 százalékos volt a bővülés, majd azt követően jött a kereskedelmi konfliktus, illetve szigorodott a kínai hitelpiac is. Utóbbi jelentősége abban áll, hogy a kínai vezetés igyekezett olyan politikát folytatni, melynek során csökkentheti az ország hitelkockázatait. Az elmúlt hónapokban viszont úgy tűnik, újra be kellett indítani a kockázatos hitelélénkítést.

Pesszimista jövőkép

A pekingi vezetés hivatalos célja szerint Kína idei éves növekedése 6-6,5 százalék között lesz.
A közgazdászok igencsak pesszimisták a kínai gazdaság közeljövőjével kapcsolatban.

Még annak ellenére is, hogy az elmúlt időszakban érkeztek pozitív adatok is.

A kiskereskedelmi eladások például (éves alapon) 7,8 százalékkal erősödtek szeptemberben, az ipari termelés 5,8 százalékkal nőtt, míg az állóeszköz-beruházások 5,4 százalékkal bővültek január és szeptember között.

A közeljövőben még tovább lassulhat a növekedés Forrás: Imaginechina/Wang zichuang - Imaginechina/Wang Zichuang

Mindazonáltal a szakértők arra figyelmeztetnek, hogy tovább fokozódhat a nyomás a kínai gazdaságon. A globális kereslet gyengülése negatívan érinti az exportot, miközben arra lehet számítani, hogy a költségvetési (fiskális) élénkítések is apadni fognak a következő időszakban – visszafogva például az infrastrukturális beruházásokat.

A kínai növekedés tehát várhatóan továbbra is lassulni fog a következő két negyedévben

– mondta Bo Zhuang, a TS Lombard közgazdásza. Zhuang számításai szerint az idei negyedik negyedévben 5,8 százalékos GDP-bővülés várható, az egész éves növekedés pedig csupán 6,1 százalékos lesz.