Egy ország, ahol mindenkinek elengedik a hiteltartozását

pénz dollár
An employee holds US dollar banknotes at an Indonesian money changer's office in Jakarta on August 27, 2015. Asian stocks surged August 27 after hints the US Federal Reserve will not raise interest rates next month sparked a rally on Wall Street, but dealers cautioned the spectre of a slowing Chinese economy meant more turbulence ahead. AFP PHOTO / ADEK BERRY / AFP / ADEK BERRY
Vágólapra másolva!
Kazahsztán nemrégiben megválasztott új elnöke, Kaszim-Zsomart Tokajev bejelentette, hogy mindenkinek elengedik a hiteltartozását és leírják a lakosságot terhelő rossz hiteleket.
Vágólapra másolva!

Ez a lépés a közép-ázsiai ország

minden hatodik lakosát érinti, hiszen az elmúlt időszakban rengetegen vettek fel hitelt.

Egyben éles fordulatot jelent a kormányzat által eddig követett politikához képest, amely korábban a bankok megmentését részesítette előnyben - húzza alá az Al Jazeera cikke.

A hitelelengedési program egyébként az első intézkedés, amit Tokajev a hivatalba lépését követően bejelentett.

A bankok megmentése nagyon érzékeny kérdés az országban, és már egy évtized óta húzódó problémát jelent. Eddig legkevesebb 18 milliárd dollárnak megfelelő összeget öltek bele, de a helyzetet így sem sikerült orvosolni.

Kazahsztán nemrégiben hivatalba lépett új elnöke, Kaszim-Zsomart Tokajev Forrás: AFP/Pavel Golovkin

Ezzel szemben az adósságok leírása, - átszámítva - még 1 milliárd dollárba sem kerülne Kazahsztánnak.

A 18 milliós lakosságból 3 millió kazah számára pedig lehetővé tenné, hogy kilábalhassanak a rájuk nehezedő adósságok alól.

Az ország polgárai egyébként fejenként átlagosan 790 dollárnyi hitellel rendelkeznek.

Forrás: AFP/Adek Berry

Többen ugyanakkor emlékeztetnek arra, hogy a Tokajev nevével fémjelzett adósság-könnyítési program kísértetiesen hasonlít ahhoz az intézkedéshez, amit a közeli Georgiában a kormányzó párt tavaly novemberben, néhány nappal a rendkívül kiélezett elnökválasztási kampány vége előtt vezetett be. Ezzel a választást végül meg is nyerték. Tokajev azonban elutasítja, hogy párhuzamot vonjanak a két eset között, és tagadja, hogy ennek a lépésnek politikai haszonszerzés lenne a célja.