Hatalmas károkat okoz az olcsó pénztől való függés

jüan yuan Kína deviza
A combo of Chinese currency RMB or Yuan, US Dollar, Hong Kong Dollar and other currencies notes is seen outside a foreign exchange shop in Hong Kong on March 12, 2015. China is in talks with the International Monetary Fund for the Washington-based institution to add the yuan to its basket of reserve currencies, a top banking official said Thursday as Beijing seeks a greater global role for the unit. It hopes the yuan will become part of the IMF's special drawing rights (SDR) assets in the foreseeable future, said vice central bank governor Yi Gang. (Jason Li/EyePress)
Vágólapra másolva!
Óriási károkat okozhat, hogy a világgazdaság teljesen rászokott az olcsó pénzre. A globális jegybankok ugyanis gyakorlatilag elkábították a gazdaságokat a nullás vagy negatív kamatszintekkel, azonban egyre több elemző véli úgy, hogy ebből még hatalmas baj lehet.
Vágólapra másolva!

Miközben egy ideig egyértelműen pozitív hatást tudnak gyakorolni az alacsony kamatok és a jegybankok által piacra dobott olcsó pénzek, hosszabb távon a pénzügyi szteroidok inkább méregként működnek. Ez a „perverz" állapot pedig egy idő után komoly károkat okozhat az üzleti szférában, mondta a CNBC-nek Yuwa Hedrick-Wong, a Lee Kuan Yew School of Public Policy professzora.

Az alacsony kamatok ugyanis negatívan érintik a hitelintézetek nyereségeit, ahogy azok egyre kisebb haszonkulcsokkal tudnak csak működni.

Negatív kamatkörnyezetben pedig kialakul az a helyzet, hogy a kereskedelmi bankoknak fizetniük kell a jegybankok felé azért, hogy náluk tárolhassák a többletforrásaikat.

Miközben az Egyesült Államokban a jegybank korábban elkezdte normalizálni (vagyis emelni) a kamatszintet, az elmúlt időszakban a Fed ismét a lazítás útjára lépett. Ezzel együtt az Európai Központi Bank szeptemberben még mélyebbre vágta a kamatokat szeptemberben – a betéti ráta ezzel az eurózónában mínusz 0,50 százalékos. Dániában, Svédországban és Japánban szintén negatív kamatok működnek.

Az USA-ban is közelegnek a negatív kamatok? Forrás: 123rf.com

Hedrick-Wong szerint azonban ezt a folyamatot vissza kell fordítani, ráadásul ez kell hogy legyen a gazdaságok legfőbb prioritása.

Az olcsó pénztől való függés ugyanis maga a probléma, és nem a megoldás.

Mindeközben számos elemző arra számít, hogy az amerikai jegybank még tovább vágja majd a kamatokat, ahogy fokozódnak a világgazdaság lassulásával kapcsolatos félelmek. Júliusban a Fed 2008 óta először vágta vissza a kamatrátát, és a Moody's Analitics szakértője szerint most már reálisan lehet arról beszélni, hogy akár negatív kamatok is jöhetnek az Egyesült Államokban.

A probléma viszont az, hogy a túlságosan laza monetáris politikák egyre kevésbé hatékonyak a gazdaságélénkítésben.

A tartósan pumpált jegybankai szteroidok ugyanis olyan torzulásokat hoznak létre, amelyek túlságosan sérülékennyé teszik a pénzügyi rendszert, ráadásul egyre kevésbé járulnak hozzá a növekedéshez

– mondta Eswar Prasad, a Cornell University professzora. A szakember szerint éppen ezért arra volna szükség, hogy a költségvetési politikák elkezdjék kiegyensúlyozni a monetáris hatásokat. Vagyis a kormányzatoknak sokkal nagyobb mértékben kellene beszállniuk a gazdaságélénkítésbe.