Milliárdokat vittek át Hongongból Szingapúrba a tüntetések miatt

HK bourse to launch MSCI futures for mainland share index China Chinese stock share price index
Chinese investors talk with each other in front of a screen displaying stock indices and prices of shares (red for price rising and green for price falling) at a stock brokerage house in Chengdu city, southwest China's Sichuan province, 12 March 2019. Hong Kong's bourse announced plans to introduce futures contracts on the MSCI China A-share Index on Monday, as demand for risk management tools from international investors eyeing mainland equities rises. Hong Kong Exchanges and Clearing Ltd, the operator of the HK bourse, signed a license agreement with index provider MSCI to offer a hedging instrument covering the mainland's 421 large and mid cap A shares via the Stock Connect program until MSCI completes its inclusion, according to the HKEx website.
Vágólapra másolva!
Ahogy hosszú hetek óta tartanak a tüntetések Hongkongban, mára a tőke is érezhetően elkezdett menekülni. A Goldman Sachs elemzése szerint 3-4 milliárd dollár költözött át csak Szingapúrba a városállamból.
Vágólapra másolva!

A befektetők az elmúlt három hónapban annyira megrémültek a hongkongi tüntetéssorozat hatásaitól, hogy elkezdték kivinni a tőkét más ázsiai pénzügyi központokba. A legfontosabb célállomásnak pedig Szingapúrnak bizonyult.

A Goldman Sachs két elemzője arra jutott, hogy egyértelműen a tüntetéseknek tudható be, hogy az elmúlt hetekben akár 4 milliárd dollárt is áttolhattak a befektetők Hongkongból Szingapúrba

– írja a Business Insider.

Amerikai dollárban számolva tehát 3-4 milliárd dollárnyi tőke mozdult meg az elmúlt három hónap során. Az elemzők azt is kimutatták, hogy Hongkongban a helyi devizabetétek augusztusban 1,6 százalékkal zsugorodtak, ami a legnagyobb csökkenés volt eddig 2019-ben.

Komoly pénzügyi károkat okoznak Hongkongnak a tüntetések Forrás: AFP/Manan Vatsyayana

A banknál hozzátették, a jelenlegi trend várhatóan folytatódni fog, ahogy a tüntetések folytatódnak. Különösen izgalmasak lesznek majd a szeptemberi számok a hongkongi tőkekiáramlási/likviditási mutatók kapcsán. Ezekből lesz majd látható ugyanis, hogy az ősz első hónapjában milyen mértékben folytatódott a tőkekiáramlás a városállamból.

Mindeközben Hongkongban széles körben felfordulást okoz a tüntetéshullám a gazdaságban. Korábban érkeztek azzal kapcsolatban elemzések, hogy a turizmust is súlyosan érinti a felfordulás.

A hongkongi tőzsde ezzel együtt 17,9 százalékot zuhant júliusban.

A Bloomberg pedig korábban arról írt, a Szingapúrban elhelyezett devizabetétek 9,3 milliárd dollárral emelkedtek augusztusig. Az erősödés jelentős része júliusban és augusztusban jött össze, amikor 64 százalékos volt az emelkedés.

A hongkongi tüntetéshullám egyébként eredetileg egy olyan törvénytervezet ellen kezdődött, amely lehetővé tette volna a kiadatást Kína felé. Mára azonban a megmozdulásokat már az általános elégedetlenség fűti.