Hét évtizede nem látott mélységbe zuhantak az olajfeltárások

olaj, kőolaj, pumpa
A pumpjack lifts crude oil in 20 km from Baku. Azerbaijan, Monday, September 5, 2016 Saudi Arabia opposed the freezing of oil production, about this said today the Minister of Energy, Industry and Mineral Resources of the Kingdom Khalid Al-Falih. (Photo by Danil Shamkin/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
A konvencionális olaj- és földgázipari feltárások az elmúlt három évben hét évtizedes mélységbe jutottak. A visszaesés okaként az elemzők a 2008-as pénzügyi válságot, illetve az olajárak 2014-es beszakadását nevezték meg.
Vágólapra másolva!

Az alacsony olajárak mellett, a befektetők a 2008-as válságból eredeztethető, kockázatkerülő magatartásának is köszönhető az, hogy visszaestek az olajfeltárások az elmúlt néhány évben. Beleszóltak a piaci folyamatok alakulásába a rövidebb ciklusidejű projektek eredményei, sokkal inkább, mint a magas költséggel járó, hosszabb távra szóló újabb feltárásoké, írja elemzésében az IHS Markit globális üzleti információszolgáltató vállalat. Elemzői szerint feltáró munkálatokat és próbafúrásokat mindezekért jóval kisebb számban végeztek nagyobb tartalékkal kecsegtető területeken.

Az IHS Markintál azt mondják, a feltárások számának csökkenése mögött az észak-amerikai befektetők döntése is ott áll, akik a nemzetközi beruházások helyett, elsősorban az ott található palamezős tartalékokra kezdtek koncentrálni.

Megfigyelhető az is, hogy a piac jóval gyorsabban reagál az olajárak változásaira, mint korábban, ami azt takarja, hogy ha csökkenés történik, akár hetekkel is elhalasztják a fúrások megkezdését.

Egy azerbajdzsdáni olajmező, Baku közelében Forrás: AFP/NurPhoto/Danil Shamkin

Fontos körülmény ezek mellett az is, hogy az USA néhány év alatt is sokat csökkentette saját energiafüggőségét a nemzetközi piacoktól.

A feltárások számának csökkentését eredményezi az is, hogy most a korábbinál jóval nagyobb, átlagosan 210 millió hordónyi tartalékot rejtő mezőket azonosítanak, szemben az egy évtizeddel korábbi, átlagosan 25 millió hordós mezőkkel.

Különbség van a kitermelhető mennyiségekben aszerint is, hogy egy adott tengeri kőolaj vagy földgázmező sekély vagy mélytengeri vízben található-e. A mélyebb vizekben átlagosan ötször annyi a tartalék mint a partok közelében. 2014-ben 161 próbafúrást végeztek el mélytengeri vizeken, 2018-ban már csak 68-at - áll a jelentésben.

A jelenlegi kockázatkerülő környezetben az iparági szereplők előnyben részesítik a már termelő területeket és a meglévő infrastruktúrát, amelyekre támaszkodva akár 2-3 éven belül új projekteket indíthatnak el. Az IHS-nél azt mondják, várható, hogy továbbra is a kevesebb kockázatot jelentő projekteket fogják inkább a befektetők keresni, elsősorban a szárazföldön vagy a kontinentális talapzatokon, és jóval kevesebb mélytengeri beruházás lesz. Az IHS-nél arra számítanak, hogy feltárásokban most látható csökkenő tendencia, belátható időn belül nem is fog megváltozni.